Cene nepremičnin zletele v nebo

Deli novico s tvojimi prijatelji

Od nepremičninske krize, ki je se je začela v letu 2008 je preteklo že kar nekaj časa. Da si je nepremičninski trg opomogel je bilo potrebnih skoraj deset let, ko so cene nepremičnin začele drastično rasti.  

Znano je, da so se cene stanovanj v času krize v povprečju znižale za 30, tudi do 40 odstotkov, medtem ko se je vrednost hiš skorajda prepolovila. Šele v letu 2017 so se cene nepremičnin začele znova stabilizirati, saj so bili gospodarski kazalci ugodnejši, gospodarska rast pa je bila večja. Že v drugi polovici lanskega leta pa so se začele cene nepremičnin krepit.

Po moji osebni presoji, so se cene bistveno bolj dvignile kot pa je trg dejansko zmožen sprejeti. Dvignile so se predvsem zaradi pričakovanj in želj lastnikov, ki so želeli prodati svoje nepremičnine po najboljši možni ceni. Dan danes tako beležimo skoraj iste, v posameznih primerih celo višje cene nepremičnin, kot so bile na vrhuncu pred samo krizo. Zagotovo je potrebno izpostaviti dejstvo, da je kriza pripomogla predvsem temu, da so kupci postali zelo selektivni, kar pomeni, da so čakali, da se cene nepremičnin korigirajo, poleg tega pa je čas trajanja same krize dejansko poskrbel, da so tržne vrednosti nepremičnin padle na realna tla.

V času krize je bilo zato težje prodati stanovanja brez dodanih vrednosti kot so terase, balkoni, urejeno parkirišče, tudi stanovanja v starih mestnih jedrih so se prodajala slabše kot pred krizo, medtem ko se je promet nepremičnin z boljšimi pogoji še vedno uspešno vršil.

Danes, ko je kriza minila, vse cene eskalirajo, tudi za tiste majhne, nekoč popolnoma neinteresantne enote v starih mestnih jedrih, so se cene ponovno povzpele na 2800 do 3000 evrov na kvadratni meter in se uspešno prodajajo. Vsa novejša in boljša stanovanja na območju obalnih občin so že presegla ceno 3000 evrov na kvadratni meter.

Ob vsem tem ne moremo mimo dejstva, da so se cene nepremičnin neprimerno hitro dvignile, a kljub velikim ambicijam lastnikov, na področju prodaje nepremičnin naša agencija – Obala nepremičnine, že več let beleži uspeh, kar nikakor ni zanemarljivo, saj vedno najdemo tisto pravo pot med prodajalcem nepremičnine in kupcem le-te. Smo namreč ena vodilnih agencij nepremičnin na Obali. S strokovno pomočjo in dolgoletnimi izkušnjami vam bomo z veseljem pomagali in tako olajšali vašo odločitev pri nakupu ali prodaji nepremičnine.

Branko Lončar
Obala nepremičnine d. o. o.
www.obala-realestate.com

Stališča avtorjev podpisanih prispevkov ne izražajo nujno stališč uredništva. Za točnost podatkov v podpisanih vsebinah so odgovorni avtorji oz. naročniki objav. Za nepodpisane vsebine je avtor uredništvo.