Cezarjeva solata, ena izmed najbolj priljubljenih jedi na svetu, praznuje 100 let. Rojena leta 1924 po zaslugi italijanskega kuharja Cesareja Cardinija, ki je emigriral najprej v Mehiko in nato v Združene države, je Cezarjeva solata postala simbol preproste, a okusne kuhinje.
Zgodovina te jedi
Cardini je solato prvič pripravil v svoji restavraciji v Tijuani, blizu meje z ZDA, v obdobju prohibicije. Njegova restavracija je postala priljubljena destinacija za Američane, ki so prečkali mejo v Mehiko, da bi uživali v alkoholu, ki je bil v ZDA prepovedan. Cezarjeva solata je hitro postala ena izmed najbolj naročenih jedi.
Sestavine in priprava
Cezarjeva solata je preprosta in osvežujoča jed, popolna za poletne dni. Združuje svežino solate, pečen piščančji file, ocvrte kruhove kocke, rezine parmezana in preliv na osnovi oljčnega olja, gorčice, Worchester omake, limone in po želji tudi inčunov.
Sestavine:
- 1 velika glava rimske solate
- 2 piščančji prsi
- 4 rezine kruha (za pripravo kruhovih kock)
- 50 g parmezana, narezanega na tanke rezine
- 1 strok česna
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 žlica Worchester omake
- 1 žlica limoninega soka
- 1 žlička gorčice
- 1 jajce
- 2 fileta inčuna (neobvezno)
- Sol in poper po okusu
Postopek:
- Priprava piščančjih prsi:
- Piščančja prsa solimo in popramo po okusu.
- Na srednje vroči ponvi segrejemo žlico oljčnega olja.
- Piščančja prsa pečemo na vsaki strani približno 5-7 minut, dokler niso zlato rjava in dobro pečena.
- Pustimo, da se ohladijo, nato pa jih narežemo na tanke rezine.
- Priprava kruhovih kock:
- Kruh narežemo na majhne kocke.
- Na srednje vroči ponvi segrejemo žlico oljčnega olja in dodamo stisnjen česen.
- Dodamo kruhove kocke in jih pražimo, dokler niso zlato rjave in hrustljave. Nato jih odstranimo iz ponve in pustimo, da se ohladijo.
- Priprava preliva:
- Jajce kuhamo 1 minuto v vreli vodi, da je le rahlo kuhano.
- V skledi zmešamo jajce, Worchester omako, limonin sok, gorčico, inčune (če jih uporabljamo), preostalo žlico oljčnega olja, sol in poper.
- Vse skupaj dobro premešamo, da dobimo enoten preliv.
- Priprava solate:
- Rimsko solato temeljito operemo, posušimo in narežemo na večje kose.
- Solato damo v veliko skledo, dodamo narezanega piščanca, kruhove kocke in parmezan.
- Prelijemo s pripravljenim prelivom in dobro premešamo, da se vsi sestavni deli enakomerno porazdelijo.
- Serviranje:
- Solato postrežemo takoj, da je sveža in hrustljava.
- Po želji lahko dodamo še kakšen dodaten rezin parmezana za okras.