Pita z višnjami je odlična poletna sladica. Njen sladko-kisli okus je popolnoma uravnotežen, lahko pa jo postrežete samostojno ali s kepico vanilijevega sladoleda.
Za pripravo pite lahko uporabite sveže višnje, zamrznjene ali iz konzerve. Pomembno je le, da jim pred dodajanjem drugih sestavin za nadev in v pito odstranite koščice.
Da bo testo drobljivo in mehko, je pomembno, da moko zmešate z dobro ohlajenim maslom in ledeno vodo. Preden ga razvaljate, ga dobro ohladite v hladilniku – tam ga lahko hranite do tri dni.
Upoštevajte, da je to zelo preprost recept, vendar zahteva nekaj truda, potrpežljivosti in organizacije. Brez skrbi, vreden je vsake porabljene sekunde.
Višnjeva pita – sestavine:
1,4 kg razkoščičenih višenj
500 g gladke moke
350 g masla
180 ml hladne vode
170 g belega sladkorja
90 g koruznega škroba
45 g sladkorja
2 limoni (lupinica in sok)
2 čajni žlički soli
1 veliko jajce
1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta
¼ čajne žličke mandljevega ekstrakta
nekaj kapljic grenčice Angostura, po želji
Višnjeva pita – priprava:
V veliki skledi zmešajte moko, 15 g belega sladkorja in sol. Maslo narežite na majhne kocke in ga s prsti vmešajte v moko. Postopoma dodajte ledeno mrzlo vodo in vse skupaj mešajte z vilicami, dokler se sestavine ne združijo.
Zmes prenesite na pomokano površino in jo ročno gnetite, dokler ne dobite kompaktne zmesi. Oblikujte jo v pravokotnik, zavijte v plastično folijo in postavite v hladilnik za vsaj dve uri ali čez noč.
V preostali beli sladkor vmešajte lupinico dveh bio limon, dokler sladkor ne zadiši. Sladkor stresite v kozico skupaj z razkoščičenimi višnjami in koruznim škrobom ter dobro premešajte. Vse skupaj kuhajte na srednji temperaturi na štedilniku približno pet minut. Kozico odstavite z ognja. Dodajte limonin sok, vanilijev ekstrakt, mandljev ekstrakt in grenčico (če jo uporabljate). Pustite, da se zmes ohladi na sobno temperaturo, nato pa jo postavite v hladilnik.
Ko ste pripravljeni za peko pite, segrejte pečico na 220 stopinj Celzija.
Testo razvaljajte na pomokani površini. Ločite tretjino testa in ga postavite v hladilnik, preostanek pa razvaljajte v pravokotnik in ga prenesite na pekač, ki ste ga predhodno namastili in/ali obložili s peki papirjem. Zmes pritisnite na dno pekača.Ohlajen nadev na osnovi višenj enakomerno razporedite po testu. Preostanek testa razvaljajte in ga pokrijte z nadevom. Vrh testa premažite z jajcem in potresite s sladkorjem.
Pito postavite v predhodno ogreto pečico za 20 minut. Nato temperaturo zmanjšajte na 180 stopinj Celzija in pecite še približno 60 minut oziroma dokler testo ni pečeno in lepo zlato rjave barve. Pred serviranjem pito popolnoma ohladite. Dober tek!