Čokomanija: Recept za preprosto torto s tremi plastmi čistega užitka

Sočen biskvit skriva slastno, naravno čokoladno presenečenje, nežna čokoladna stepena smetana pa bo vsakemu grižljaju dala fino, svilnato teksturo.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Trislojna čokoladna torta le redko koga pusti ravnodušnega. Sočen biskvit skriva slastno, seveda čokoladno presenečenje, nežna čokoladna stepena smetana pa bo vsakemu grižljaju dala fino svilnato teksturo. Če vam čokolada ni všeč, to ni torta za vas. Če jo imate, dvomimo, da boste imeli kakršne koli pritožbe.

Naj vas tri plasti ne ustrašijo, saj je ta torta zelo enostavna za pripravo. Biskvit je eden tistih, ki jih samo zmešate in prelijete, nato pa potrebujete le še mešalnik in malo potrpljenja. Navodila v receptu vas vodijo skozi vsak korak, le ugotoviti boste morali, kako ne pojesti vsega naenkrat.

čokoladna torta

Trislojna čokoladna torta – sestavine:

Biskvit

150 g kristalnega sladkorja
150 g rjavega sladkorja
110 ml rastlinskega olja
240 ml polnomastnega mleka
180 ml sveže kuhane črne kave
3 jajca
½ čajne žličke vaniljevega ekstrakta
280 g gladke moke
75 g kakava v prahu
1½ čajne žličke sode bikarbone
1½ čajne žličke pecilnega praška
1 čajna žlička soli

Čokoladni nadev

170 g čokolade z vsebnostjo kakava 35 %-65 %
360 ml stepene smetane
½ čajne žličke soli

Stepena čokoladna smetana

460 ml stepene smetane
150 g maskarponeja
80 g presejanega sladkorja v prahu
65 g kakava v prahu
1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
¼ čajne žličke soli

čokoladna torta

Trislojna čokoladna torta – priprava:

Pečico segrejte na 180 stopinj.

Pekač velikosti 22 x 33 cm obložite s peki papirjem.

Z električnim mešalnikom zmešajte mokre sestavine – jajca (sobne temperature), olje, sladkor, kavo (sobne temperature), mleko (sobne temperature) in vaniljev ekstrakt. Mešajte 1–2 minuti, dokler se vse skupaj ne združi v enotno zmes.

Suhe sestavine – moko, pecilni prašek, sodo bikarbono, kakav v prahu in sol – presejte v mokro zmes in jih nežno vmešajte z gumijasto lopatico. Ne uporabljajte električnega mešalnika.

Zmes vlijte v pripravljen pekač in pecite biskvit pri 180 stopinjah Celzija 40 minut oziroma dokler zobotrebec, ki ga zapičite v sredino, ne pride ven čist.

čokoladna torta

Na polovici peke začnite pripravljati čokoladni nadev. Stepeno smetano zavrite v kozici na srednji temperaturi. Vročo smetano prelijte čez nasekljano čokolado in pustite stati minuto. Mešajte, dokler ni gladko, nato vmešajte sol.

Ko je biskvit pečen, ga vzemite iz pečice in ga prebodite z lopatico ali škarjami. Čokoladni nadev prelijte čez biskvit, nekaj žlic pa prihranite za okras.

Za pripravo stepene čokoladne smetane dajte zelo hladno sladko smetano in presejan sladkor v prahu v mešalno posodo. Mešajte na srednji hitrosti, dokler zmes ni gosta, vendar ne trda. Dodajte vaniljev ekstrakt, kakav v prahu in mascarpone. Nadaljujte z mešanjem še minuto ali dve, nato dodajte sol. Prenehajte mešati takoj, ko krema doseže konsistenco mehke stepene smetane. Ko se biskvit ohladi na sobno temperaturo, kremo premažite po torti in okrasite s prihranjenim čokoladnim nadevom. Postrezite in uživajte!