Vsako leto tretjo julijsko nedeljo, letos je to danes, 20. julija, praznujemo svetovni dan sladoleda.
Deli novico s tvojimi prijatelji
Tretja nedelja v juliju je uradno posvečena eni najbolj priljubljenih poletnih sladic – sladoledu. Svetovni dan sladoleda obeležujejo po vsem svetu, pri nas pa je to odlična priložnost, da se spomnimo, kako pomemben del poletne ponudbe ta poslastica pravzaprav je. Sladoled ni le osvežitev v vročih dneh, temveč tudi pomemben proizvod slaščičarske in gostinske ponudbe, ki se nenehno razvija – z novimi okusi, trendi in načini priprave.
Svetovni dan sladoleda v številkah
Po podatkih Statističnega urada RS se je v Slovenij predlani s proizvodnjo sladoleda ukvarjalo 60 podjetij. Lani smo ga vrednostno izvozili več kot šestkrat, po teži pa več kot petkrat toliko, kot smo ga uvozili. Za to ledeno osvežitev je bilo v letošnjem juniju treba odšteti za nekaj več kot 7 % več kot v lanskem. Lani je bilo namreč za liter sladoleda v slovenskih trgovinah treba odšteti v povprečju 4,07 EUR, za porcijo sladoleda s smetano pa 6,54 EUR.
Dražja tudi večina sestavin za domači sladoled
Večina sestavin za doma narejeni sladoled se je junija letos na medletni ravni podražila: čokolada za 24,0 %, sveže ali ohlajeno sadje za 12,6 %, mleko za 2,5 % in jogurt za 1,8 %. Po drugi strani pa so se jajca pocenila za 1,4 % in sladkor za 0,3 %.
Nemčija, največja proizvajalka sladoleda v EU
Države članice EU so predlani proizvedle 3,2 milijarde litrov sladoleda ali za 1,4 % manj kot leto prej. Največja proizvajalka je bila Nemčija (612 milijonov litrov), sledili sta Francija (568 milijonov litrov) in Italija (527 milijonov litrov).
Najcenejši sladoled izdelali v Nemčiji
Predlani so najcenejši sladoled izdelali v Nemčiji, v povprečju je bila njegova cena za liter 1,8 EUR. Sledili sta Litva (1,9 EUR) in Češka (2,0 EUR). Po drugi strani je bil najdražji sladoled proizveden v Avstriji (7,7 EUR za liter), nekoliko cenejši je bil na Madžarskem (4,8 EUR) in v Grčiji (3,7 EUR).
Največ smo ga izvozili v Združeno kraljestvo
Slovenci smo izvozili 28.520 ton sladoleda v vrednosti 124 milijonov EUR, največ v Združeno kraljestvo (skoraj četrtino, 7.054 ton), sledile so Nemčija (4.724 ton) in Združene države Amerike (2.234 ton). Izvoz je po vrednosti obsegal več kot šestkrat, po teži pa več kot petkrat toliko kot uvoz.
Neobičajni okusi sladoleda
Sicer pa se v svetu sladoleda meje klasičnih okusov vse bolj brišejo. Medtem ko sta čokolada in vanilja še vedno med najbolj priljubljenimi, številni slaščičarski mojstri in proizvajalci eksperimentirajo z drznimi, neobičajnimi kombinacijami. Italijanski Venchi je tako predstavil sladoled s sirom Parmigiano Reggiano, ki združuje kremasto sladkost z bogatimi, slanimi umami notami. V trendu so tudi sladoledi z oljčnim oljem, rožmarinom in celo sojino omako ali ostrigami.
In kateri okus si boste danes, ko obeležujemo svetovni dan sladoleda, privoščili vi?
Bi poskusili sladoled z okusom sira Parmigiano Reggiano?