Danes praznujemo Dan upora proti okupatorju

27. aprila vsako leto Slovenija praznuje Dan upora proti okupatorju, ki je zgodovinski spomin na pomembne dogodke iz obdobja druge svetovne vojne. Ta praznik obeležuje ustanovitev Osvobodilne fronte slovenskega naroda (OF), organizacije odpora proti okupacijskim silam.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Zgodovina tega dne sega v leto 1941, ko so se v Ljubljani združili predstavniki različnih političnih strank in kulturnih delavcev ter ustanovili organizacijo odpora. Sprva poimenovana “Protiimperialistična fronta”, se je po nemškem napadu na Sovjetsko zvezo preimenovala v Osvobodilno fronto slovenskega naroda. OF je bila odgovor na hitro spreminjajoče se razmere po vdaji Jugoslavije in okupaciji Slovenije.

27. april 1944 je bil uradno določen za narodni praznik s strani Poverjeništva Pokrajinskega narodnoosvobodilnega odbora za Slovensko Primorje. Ta dan je bil tudi uradno praznik, ko je prezidij Ljudske skupščine Slovenije 23. februarja 1948 sprejel zakon, ki je ustanovitev OF označil kot najsvetlejši in najvišji dogodek med vsemi slovenskimi prazniki.

Danes je 27. april priložnost za spoštovanje in spominjanje na pogum in odločnost tistih, ki so se borili proti okupaciji in zatiranju med drugo svetovno vojno. To je dan, ko se Slovenija združi v čast tistim, ki so položili temelje za svobodno in neodvisno državo.

Trgovine: Katere bodo odprte med prazniki?