Darja Rojec: »Ljudje se premalo zavedamo, kako hitro lahko pride bolezen in ti življenje spolzi med prsti. Jaz to vem.«

Deli novico s tvojimi prijatelji

Svetlolaska, iskrivih oči, ko govori kar žubori, kot bi odprli steklenico penine. Vražja babnica in »onkološki čudež«.  Dvakrat je prebolela raka dojke, komaj preživela okužbo z mesojedo bakterijo, obe dojki sta rekonstruirani. Polna življenja, neverjeten zgled 170 članicam društva in mnogim drugim, ki jim pomaga kot prostovoljka na Onkološkem inštitutu. Vodja  Europa Donna Obala, ki je del slovenske in evropske krovne organizacije, je postala leta 2018. Svojo pisarno, prostor za druženje in delovanje imajo po novem v Izoli, konec aprila je zares odprla vrata.

 width=

Že v času, ko članice urejajo svoje nove prostore na Plenčičevi ulici v Izoli, kjer same sestavljajo podarjeno pohištvo in v roza barvajo noge gasilske mize in klopi, privabljajo radovedne mimoidoče in tu in tam od ljudi slišijo kakšno zgodbo o raku, ki je spremenil tudi njihova življenja. Krut, a tudi izjemen učitelj, je odprl je oči za pomen vsakega novega dne: »Ljudje se premalo zavedamo, kako hitro lahko pride bolezen in ti življenje spolzi med prsti. Jaz to vem. Veselim se vsakega dne posebej, naj bo sončen ali deževen.« Tako je Darja Rojec zapisala v svoji prvi, večkrat ponatisnjeni in razprodani knjigi Pa jo imam, v kateri spoznamo njeno srečanje z boleznijo in pot do nove dojke več let kasneje. Kot prostovoljka je jasna, nasmejana, empatična: »Poslušam, kaj mi želijo bolnice povedati med vrsticami. Lahko se zjokajo, lahko preklinjajo, poslušam jih in objamem, a vedno povem svoje iskreno mnenje in ne sadim rožic.« Darja dobro ve, da te najbolje lahko razume nekdo, ki ima enako izkušnjo, zato je začela organizirati izlete za članice, saj se jim, kot pravi, »…V taki družbi  ni treba zadrževati, da jih bo kdo kregal, kaj  sprašujejo, govorijo, kako se obnašajo. Veliko žensk se tudi boji mož ali tudi otrok.« A ti njihovi izleti so polni smeha, to nikakor ni avtobus jokajočih žensk. Prav na teh izletih je slišala veliko koristnih receptov, vrednih zapisa, in je spet zavihala rokave. Po izobrazbi je inženirka kemije, zato je svoja dekleta želela naučiti, kako naj same pripravijo dobro in ne drago kozmetiko brez konzervansov. Pa je šla spet v šolo: »Izobraževala sem se na Fakulteti za farmacijo za predmet farmakologije in kozmetologije in to kar na rednih predavanjih med mladimi študenti. Sprva so me gledali z nezaupanjem, kasneje z navdušenjem in postali smo pravi »sošolci«. Na vajah smo si pomagali pri poizkusih in moje izkušnje so mladi spoštovali.« Svoje in tuje recepte je tako, pod budnim očesom priznanega farmacevta  dr. Boruta Štruklja, prenesla v kar tri knjige  Nasveti in izkušnje iz prve roke.

 width=

Društvo Europa Donna Obala je zaživelo počasi,  a temeljito. Predavanja, delavnice, zdravi pohodi, izleti in prijetno druženje med sebi enakimi, je marsikateri ženski spremenilo življenje. Z Izolo jih je na poseben način povezal Lions club Izola-Isola, ki jim je v lanskem roza oktobru kupil stroj za limfedem, ki ga bolnice uporabljajo doma v svoji intimi, saj je limfna drenaža sicer draga in se nanjo dolgo čaka. Z Lions koncertom za nov pripomoček k temu stroju v marcu pa je Izola članicam Europa Donna odprla srce. Občina Izola in Komunala Izola sta jim v njenem imenu dali na razpolago prostor, ekipa Slovarja izolskega slenga si je v marcu omislila posebno izvedbo roza majic z napisom Koša. Del izkupička zanje je namenjen prav njim, Izolan Milan Božič, podjetnik z velikim srcem je, ko je videl to lepo zgodbo, doniral še eno stroj za limfedem, Rdeči križ Izola jim je podaril rabljen hladilnik.  Darja Rojec in članice  si želijo sodelovanja z vsemi občinami ob morju: »Le skupaj bomo lahko  izboljšali kakovost življenja bolnikov z rakom in osvestili zdravo populacijo,«  še doda neverjetna Darja, sicer tudi mama dveh otrok in tudi že nona vnučku, popotnica skozi zelo posebno življenje, neutrudna iskalka lepega, zaljubljena v morje, kjer je v Kopru z možem tudi ustvarila drugi dom, v Izoli pa stičišče povezanosti.

 

Nataša Benčič

Radio Koper