Deli novico s tvojimi prijatelji

Neustavljiva primorka, ki je v minulem letu uspela uresničiti dolgoletne želje, ima že nove vizije. Kreative ji ne zmanjka, tako kot ne besed pri postavljenih vprašanjih. Je preprosta, spontana in zabavna. Vzor mnogim, ki si želijo nekaj več od življenja. Kljub veliki prepoznavnosti ostaja na realnih tleh in kot sama pravi: »Blišč v večini čutijo ljudje okoli mene, jaz sem taka, kot sem bila vedno.«

 width=
Foto: Osebni arhiv Lea Sirk

Širša Slovenija te je spoznala in vzljubila v oddaji Znan obraz ima svoj glas, za njo so prišli sami vzponi, zmaga na Emi, nastop na Evroviziji, zmaga na Melodijah morja in sonca. Na kaj od tega si najbolj ponosna?  

Še najbolj sem ponosna na to, da se je vseh 10 let trdega dela in volje začelo obračati v uspehe, ki me motivirajo za naprej. Uspehi so si sledili zelo hitro, zato priznam, da se nisem kaj veliko naslajala ob njih. Že ob vsakem, ki je bil mimo, je bilo treba zavihati rokave, vaditi in verjeti v naslednjega.

Kakšna pa je bila Lea pred vsem tem bliščem?

Lea je Lea. Blišč je enkraten občutek, ki te za stotinko zapelje v iluzijo, a je realnost zelo živa in drugačna. Blišč v večini čutijo ljudje okoli mene, jaz sem taka, kot sem bila vedno. Mogoče manj družabna, saj sem dejansko skoncentrirana le na družino in delo. Vse ostalo stoji in čaka.

Če bi se morala opisati s 3 besedami, bi to bile?

Spontana, nasmejana, hiperaktivna.

Kako poteka tvoj »tipičen« dan?

Ga ni. Vsak dan je tako zelo drugačen, pester in samosvoj. Je pa res, da obstaja ena tradicionalna dnevna stvar. To je »divjanje« iz točke A v B.

Kdaj si prebila led s kamero in z občinstvom za malimi zasloni?

Davnega leta 2016 v Bitki talentov. Od takrat sem vedela, da je moje mesto oder. Če so prižgane kamere, pa še toliko bolj. Rada nastopam in tudi vsak dan vzemam zelo »nastopaško«, pestro, impulzivno.

Kateri je tvoj najlepši spomin s koncerta?

Evrosong. Tiste sreče, ko stopiš na oder in imaš pred seboj 20 tisoč ljudi, za kamero pa 200 milijonov. Waw! ŠE BI!

Že nekaj časa sodeluješ z obalnim dj-jem in producentom Tomyjem Declerquom. Kdaj sta se vajini poti združili?

Najina pot se je združila leta 2017, ko sem nujno potrebovala pomoč pri že četrti postavitvi aranžmaja za pesem Freedom, s katero sem se predstavila na Emi istega leta. Vedno se pohecam, da mi ga je poslalo vesolje, ko sem bila že najbolj obupana. Od takrat sem našla motivacijo in novo nišo, povezano z elektronsko glasbo, ki jo Tomy pač obvlada. Lahko suvereno rečem, da v Sloveniji ni takega producenta za elektronsko glasbo, kot je on.

Leto 2018 je bilo zate najuspešnejše leto, leto, ki je definitivno najbolj zaznamovalo tvojo glasbeno kariero in po njem si naslovila tudi svoj album »2018«. Koga si imela v mislih, ko si pisala besedila in ustvarjala glasbo?

Vse pesmi so delo zadnjega leta in pol. Čutila sem suverenost, sigurnost in moč pri ustvarjanju morda nečesa bolj specifičnega. Nisem se ničesar bala, saj sem ga ustvarila in zaključila zgolj zaradi svojih oboževalcev in podpornikov glasbe, ki jo ustvarjam. In čeprav so bili nad njim še najbolj navdušeni tujci, vem, da se bo počasi prilezel tudi med našo drago publiko.

Slovenijo si osvojila, kaj pa sedaj? So morda tvoji prihodnji plani usmerjeni v tujino?

Moji plani so usmerjeni v iskanje še boljše glasbe, v slovenskem in angleškem jeziku, čimveč dobrih koncertov in nastopov, seveda bi si pa kot vsi glasbeniki želela še kakšne priložnosti v tujini. Nekaj diamantkov in možnosti že imam zabeleženih, zdaj jih bo pa treba realizirati.

Tvoj dolgoletni partner je glasbeni producent Gaber Radojevič. Je pri vaju nastopila prvo ljubezen in šele na to kreativna glasbena žilica ali je bilo obratno?  Sta se spoznala prek glasbe in je nato vzklila ljubezen?

Ja, najprej je bila velika želja po glasbenem ustvarjanju in dobri energiji, šele po enem letu je pa nastalo nerazdružljivo prijateljstvo in ljubezen. Še sedaj vem, da je eden redkih, ki mi dejansko po pravici pove, kar misli in vedno izbere prave besede, da me motivira. Ni pa vedno lahko, to vemo vsi.

Pa spoznajmo Leo še v trinajstih stavkih:

 1. Ko se zjutraj zbudim … tečem po stanovanju gor in dol, da porihtam otroke.
 2. Doma sem najraje … v trenirki.
 3. Ne bojim se … življenja.
 4. Moj idol je … nihče oz. vsi po malo.
 5. Ne maram …
 6. Strah me je … izgubiti sebe.
 7. Želim si … ustvarjati in svoje učenke spraviti do moje točke.
 8. Ko bom velika bom …
 9. Moj najljubši film je … Searching for Sugar Man.
 10. Moja najljubša pesem je … uf, kot glasbenica si ne dovolim zapisati samo ene.
 11. Življenja si ne predstavljam … brez smeha.
 12. Najraje ugriznem v … dober topel kruh.
 13. Preden zaspim … mi možgani odvrtijo cel film pomešanih občutkov.

 

Klara Beltram