Če vam besedna zveza “diabetes friendly” sladica prikliče podobe piškotov brez sladkorja, ki imajo okus po kartonu, imamo dobro novico – časi so se spremenili in tudi če pazite na vnos sladkorja, lahko še vedno uživate v nekaterih neverjetnih sladicah, tako kot vsi drugi.
»Ni enotnega načrta prehrane ali pristopa k obvladovanju sladkorne bolezni tipa 2. Če želite pripraviti sladice, ki so resnično okusne, zagotovo obstaja način, da recept, ki vam je všeč, prilagodite svojim potrebam,« pravi Edwina Clark, registrirana dietetičarka v San Franciscu, in dodaja, da to še posebej velja, če ste pripravljeni zavihati rokave in si sami pripraviti sladico.
Idealna razmerja
Praviloma priporoča, da ljudje s sladkorno boleznijo uživajo sladice z minimalnimi dodatki sladkorja, vsaj petimi grami beljakovin, manj kot 30 grami ogljikovih hidratov in manj kot petimi grami nasičenih maščob na porcijo. Preden pa novo sladico uvrstite v svojo redno prehrano, preverite, kako dobro jo vaše telo prenaša.
“Odziv na krvni sladkor je zelo individualen in ni vedno predvidljiv. Če spremljate krvni sladkor, začnite z majhno količino sladice in preden pojeste večjo količino, opazujte, kako se boste odzvali. Stres, spanec, bolezen in vadba lahko prav tako vplivajo na odziv krvnega sladkorja na določeno živilo. Z drugimi besedami, reakcija vašega telesa morda ni vedno enaka, zato je dobro, da jo spremljate,” svetuje Clark, ki je po zgornjih priporočilih ustvarila sladice, ki niso samo zdrave, temveč tudi super okusne in izjemno enostavne za pripravo.
Beljakovinski cheesecake z malinami v skodelici
Klasični cheesecake v različici Edwine Clark vsebuje grški jogurt in skuto, kar ji daje neverjetnih 18 gramov beljakovin na porcijo. Beljakovine so znane po tem, da upočasnjujejo prebavo ogljikovih hidratov in pomagajo ohranjati stabilno raven sladkorja v krvi. Tradicionalni cheesecake ima veliko nasičenih maščob in dodanih sladkorjev, kar je nezaželeno za vsakogar, zlasti za tiste s sladkorno boleznijo. Nova različica ne vsebuje teh problematičnih sestavin, ima še boljši okus in vsebuje tudi štiri grame vlaknin, kar je koristno za prebavo in občutek sitosti.
Sestavine za štiri skodelice:
2 skodelici sveže skute z nizko vsebnostjo maščob,
2 čajni žlički vaniljevega ekstrakta,
4 čajne žličke javorjevega sirupa,
1/2 skodelice grškega jogurta,
2 skodelici zamrznjenih malin (odtajanih in odcejenih),
4 graham krekerji,
nekaj svežih malin za okras
Priprava:
1. Skuto, vanilijo, javorjev sirup in grški jogurt dajte v mešalnik in mešajte, dokler ne dobite gladke zmesi.
2. Dodajte maline in mešajte, dokler se dobro ne premešajo.
3. Krekerje dajte v plastično vrečko z zadrgo in jih zdrobite s kladivom za meso.
4. Drobtine krekerjev razdelite v štiri majhne kozarce ali sklede.
5. Krekerje prelijte z mešanico malin in sira ter okrasite s svežimi malinami. Pred serviranjem jih postavite v hladilnik za vsaj dve uri.
Hrustljave riževe kroglice z arašidi
Clark je originalni recept nekoliko spremenila, da bi bil primeren za diabetike, ne da bi pri tem žrtvovala okus. Sestavine, kot so javorjev sirup, ekstrakt vanilije, ovsena moka in temna čokolada, se odlično ujemajo s hrustljavimi riževimi kosmiči v sladici, ki ne bo povišala krvnega sladkorja. Kombinacija zdravih maščob in beljakovin naredi to sladico idealno za diabetike, ki želijo uživati v okusu čokolade brez sladkornega udara. En obrok te sladice vsebuje le štiri grame sladkorja, okus pa je tako dober, da se niti otroci ne bodo pritoževali, če jim v škatlo za malico vržete nekaj kroglic.
Sestavine za 12 kroglic (šest porcij):
2 čajni žlički kokosovega olja,
1/2 skodelice arašidovega masla,
2 žlici javorjevega sirupa,
1/2 čajne žličke vaniljevega ekstrakta,
2 žlici ovsene moke,
1/4 čajne žličke soli,
1/2 skodelice riževih kosmičev,
1 čajna žlička kokosovega olja,
1/3 skodelice 70-odstotnega kakava, brez mlečnih izdelkov, s čokoladnimi koščki
Priprava:
1. V mikrovalovni pečici topite žlico kokosovega olja 10–20 sekund.
2. V skledo dajte stopljeno kokosovo olje, arašidovo maslo, javorjev sirup, vanilijo, ovsene kosmiče in sol. Mešajte, dokler se ne združi.
3. Dodajte riževe kosmiče in ponovno premešajte.
4. Pekač ali velik krožnik obložite s papirjem za peko. Iz zmesi oblikujte 12 kroglic in jih položite na papir. Nato kroglice postavite v hladilnik za eno uro oziroma dokler se ne strdijo.
5. Čokoladne koščke in drugo žlico kokosovega olja segrevajte v mikrovalovni pečici 20 sekund oziroma dokler se čokolada ne stopi.
6. Kroglice eno za drugo pomočite v čokolado in jih nato vrnite na pladenj.
7. Hladite 1 uro oziroma dokler se čokolada ne strdi.
Čokoladno-avokadov mousse
Clark si je zadala cilj omejiti nasičene maščobe in dodane sladkorje, hkrati pa ustvariti okusno čokoladno sladico z veliko beljakovinami in vlakninami. Rezultat je tako dober, da nihče ne bo verjel, da gre pravzaprav za zdrav obrok.
Sestavine za štiri porcije:
2 zrela avokada,
1/4 skodelice nesladkanega kakava v prahu,
1/2 čajne žličke vanilijevega ekstrakta,
1/8 čajne žličke soli,
1/4 skodelice javorjevega sirupa ali agavinega nektarja,
1/4 skodelice polnomastnega mleka,
1/4 čajne žličke mletega cimeta,
150 gramov grškega jogurta
Priprava:
1. Avokado, kakav v prahu, vanilijo, sol, javorjev sirup, mleko in cimet dajte v multipraktik. Mešajte pri visoki hitrosti, dokler ne dobite svilnate, gladke zmesi.
2. Grški jogurt dodajte k avokadovi zmesi in ponovno mešajte pri visoki hitrosti, dokler se ne združi.
3. Zmes razdelite v štiri majhne kozarce ali sklede in jo postavite v hladilnik, dokler je ne postrežete.
Jabolčne ladjice
Clark je klasične s sladkorjem nabite ladjice brez beljakovin spremenila v okusno, sočno in hranilno bogato sladico. Sladkorja je bistveno manj kot v klasičnem receptu, mandljevo maslo in grški jogurt pa dodajata zdrave maščobe in beljakovine, da upočasnita absorpcijo ogljikovih hidratov iz hrustljave skorje.
Sestavine za osem porcij:
1 list zamrznjenega listnatega testa,
1/2 skodelice mandljevega masla,
1/4 skodelice grškega jogurta,
1 in 1/2 + 1 čajna žlička medu,
3 srednje velika jabolka,
1 čajna žlička limoninega soka,
1/2 čajne žličke cimeta,
2 žlici večnamenske moke,
1 čajna žlička vanilije,
1 jajce
Priprava:
1. Pečico segrejte na 200 °C in pekač obložite s peki papirjem.
2. Listnato testo razvaljajte na velikost pekača in ga položite na pekač.
3. V skledi zmešajte mandljevo maslo, grški jogurt in 1 1/2 čajne žličke medu. Mešanico enakomerno razporedite po listnatem testu, pri čemer pustite 2,5 cm širok rob.
4. Jabolka narežite in jih položite v skledo.
5. Dodajte limonin sok, preostali med, cimet, moko in vanilijo ter skledo pretresite.
6. Jabolka razporedite po mešanici mandljevega masla in robove prepognite navznoter, da oblikujete krog.
7. Rahlo stepite jajce in robove testa premažite s čopičem.
8. Pecite 40 minut oziroma dokler testo ni zlato rjavo.
Kremni bananin sladoled na palčki
Okusen sladoled, ki vsebuje tudi zdrave maščobe, vlaknine in beljakovine: sestavine, ki preprečujejo skoke krvnega sladkorja, ki jih diabetiki pogosto doživljajo, ko si privoščijo sladico. Vendar je to sladoled, ki ga lahko poližete, kadar koli želite!
Sestavine za osem sladoledov na palčki:
1 zrel avokado,
4 srednje zrele banane,
2 skodelici grškega jogurta,
4 čajne žličke medu,
1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta,
1/4 skodelice polnomastnega ali rastlinskega mleka po vaši izbiri
Priprava:
1. Vse sestavine dajte v mešalnik in zmiksajte, dokler zmes ni gladka.
2. Zmes razdelite v 8 modelčkov za sladoled na palčki in zamrznite, dokler se ne strdi.
3. Pred serviranjem sladoled na palčki vzemite iz zamrzovalnika in ga pustite nekaj minut stati pri sobni temperaturi, preden ga vzamete iz modelčkov.