Močne kosti so temelj naše gibljivosti in splošnega zdravja, še posebej, ko se staramo. Osteoporoza, stanje, ki povzroča zmanjšanje gostote kosti, prizadene milijone ljudi po svetu in povečuje tveganje za zlome celo pri manjših naporih ali padcih. Po podatkih Ameriške agencije za hrano in zdravila (FDA) je tveganje za osteoporozo večje, če kosti v mladosti niso dovolj okrepile ali zaradi hormonskih sprememb, kot je padec ravni estrogena v menopavzi. Takšni dejavniki lahko znatno vplivajo na kakovost življenja, saj oslabljen skelet otežuje gibanje in povečuje tveganje za poškodbe.
V tem kontekstu je pravilna prehrana ključna. Zadosten vnos kalcija in vitamina D pomaga ohranjati trdnost kosti, preprečuje izgubo mineralne gostote in zmanjšuje tveganje za zlome. Strokovnjakinje za prehrano poudarjajo, da je eden najpreprostejših načinov za povečanje vnosa kalcija – sir. »Sir je bogat vir kalcija in beljakovin, dveh ključnih hranil, ki pomagata pri gradnji in ohranjanju močnih kosti,« pojasnjuje nutricionistka Keri Gans.
Poleg kalcija sir pogosto vsebuje tudi vitamin D in fosfor, ki skupaj skrbijo za gostoto in odpornost kosti. Med vsemi vrstami sira pa posebej izstopa parmezan, ki je po besedah dietetičark izjemno učinkovit pri krepitvi kosti.
Parmezan – majhna količina, veliko koristi
Zmernost je ključna. Le 28 gramov parmezana zagotovi približno 335 miligramov kalcija. Parmezan je ena izmed sirov, ki je najbolj bogata s kalcijem, saj že 28 gramov prispeva skoraj 30 odstotkov dnevno priporočene vrednosti.
Visok delež kalcija v parmezanu je posledica njegove koncentriranosti in nizke vsebnosti vlage. Tudi majhne količine, na primer posip čez testenine, solate ali juh, lahko bistveno prispevajo k dnevnemu vnosu kalcija. Poleg tega beljakovine v siru pomagajo ohranjati mišično maso, kar dodatno podpira zdravje kosti in preprečuje osteoporozo.
Praktični nasveti za uživanje
Dietetičarke svetujejo, da parmezan vključimo v vsakodnevno prehrano – ne le kot dodatek k testeninam, ampak tudi kot prigrizek ali del solat in zelenjavnih jedi. Pomembno je, da kombiniramo sir z drugimi živili, bogatimi s kalcijem, kot so mleko, jogurt, oreščki in temno listnata zelenjava, ter skrbimo za zadosten vnos vitamina D, ki pomaga telesu absorbirati kalcij.
Na koncu je ključ do močnih kosti uravnotežena prehrana, redna telesna aktivnost in zmernost pri uživanju vseh živil. Majhne, a premišljene spremembe v prehrani lahko dolgoročno znatno izboljšajo zdravje kosti in zmanjšajo tveganje za zlome ter osteoporozo.









