Dnevno naj bi zaužili 100 g beljakovin: Kako je to videti na krožniku?

Zdrava prehrana je tista, ki temelji na uravnoteženem vnosu beljakovin, ogljikovih hidratov in zdravih maščob. Uživati ​​je treba živila iz vseh treh skupin, brez izjeme. Če nameravate shujšati ali okrepiti telo, je pomembno, da povečate vnos beljakovin.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Beljakovine so sestavni del vsake celice v telesu. So glavni vir snovi za izgradnjo in vzdrževanje mišic, kože, las, nohtov in notranjih organov. Pomagajo pri uravnavanju hormonov in doseganju občutka sitosti, zato so izjemno pomembni pri hujšanju.

Obstaja veliko teorij in znanstvenih študij o tem, koliko beljakovin na dan bi morali zaužiti. Nekatere raziskave so pokazale, da bi morali zaužiti najmanj 0,8 grama na kilogram telesne teže, ljudje, ki se intenzivno gibljejo, pa naj bi zaužili vse do 2 gramov na kilogram telesne teže.

beljakovine

100 g beljakovin na dan

Nutricionisti in drugi strokovnjaki ter vplivneži na družbenih omrežjih pogosto omenjajo številko 100 gramov beljakovin, ki bi jih morale ženske zaužiti dnevno.

Ali veste, kako izgleda 100 gramov beljakovin na krožniku v obliki polnovrednih živil? Za vas smo našli nekaj živil z najvišjo vsebnostjo beljakovin, na primeru 100-gramske porcije – tako živalskega kot rastlinskega izvora.

100 g piščančjih prsi vsebuje 31 g beljakovin
100 g svinjskega stegna ima približno 26 g beljakovin
100 g arašidov ima približno 26 g beljakovin
100 g konzervirane tune vsebuje približno 24 g beljakovin
100 g zrezka ima 21 g beljakovin
100 g sončničnih semen ima približno 21 g beljakovin
100 g mandljev ima približno 21 g beljakovin
100 g lososa ima približno 20 g beljakovin
100 g orehov ima 20 g beljakovin
100 g bučnih semen ima 19 g beljakovin
100 g lanenih semen ima 18 g beljakovin
100 g sardel ima približno 17 g beljakovin
100 g chia semen vsebuje 17 g beljakovin
100 g lešnikov ima približno 15 g beljakovin
100 g jajc vsebuje približno 13 g beljakovin
100 g kuhanega ječmena ima približno 12 g beljakovin
100 g kuhane leče ali fižola ima približno 9 g beljakovin
100 g kuhane kvinoje vsebuje približno 6 g beljakovin
100 g brokolija ima 2,8 g beljakovin

beljakovine

Dobre vire beljakovin najdete tudi v predelani hrani, kot so salame in suhomesnati izdelki, zrnati siri, gosti jogurti, čvrsti tofu in podobni izdelki. Beljakovine najdemo celo v kruhu in testeninah.

Nutricionisti poudarjajo, da je izjemno pomembno uživanje raznolike hrane in beljakovin iz več virov. Za doseganje dnevnih ciljev se ne zanašajte samo na en vir.

beljakovine