Dobro ogreti pričakujejo 28. Primorski poletni festival

Deli novico s tvojimi prijatelji

V gledališke dvorane so po več kot polletnem premoru vstopili gledalci. Vrata je odprl tudi koprski hram kulture, kjer bo do konca meseca na programu predstava Začetek v režiji Renate Vidič. Koprčani pa so te dni delovali tudi na terenu, saj so na osnovnih šolah nastopali v slogu uličnega gledališča.

 

Predstavi Začetek in 1500 lajkov sta nastali pod taktirko Renate Vidič in predstavljata nadobudno nadaljevanje koprske gledališke sezone. Imetniki abonmajev so si komedijo o osamljenosti, v kateri blestita Anja Drnovšek in Luka Cimprič, ogledali v skladu s priporočili NIJZ. To pomeni, da jih je bilo v dvorani najprej 10, ob sprostitvi ukrepov pa se je to število povzpelo na 30. »Včasih smo bili zelo razočarani, če je na predstavo prišlo le 10 gledalcev. Tokrat je bilo obratno: veseli smo, da lahko ponovno igramo, čeprav pred peščico ljudi,« je hudomušno pripomnil Cimprič.

 

Premiera na osnovni šoli

Istočasno je zasedba Gledališča Koper odigrala 18 predstav (po dve na dan) za obalne devetošolce, kar na dvoriščih osnovnih šol. Kot prekaljeni mački uličnega teatra so s predstavo iz življenja mladostnikov 1500 lajkov navdušili v Kopru, Dekanih, Luciji ter na Škofijah in Markovcu. Dramsko besedilo, ki je krstno uprizoritev doživelo na Osnovni šoli Koper, je posebej za tukajšnje gledališče napisala pisateljica in dramaturginja Kim Komljanec. Uprizoritev 1500 lajkov mlade najprej nagovarja s komiko, nato pa odpira številne teme, kot so pritiski okolice na odraščajočo mladino, pasti uporabe spleta in družabnih omrežij ter samopoškodovanje. »O samopoškodovanju se premalo govori. Gre za pereč problem, ki pa s strani družbe ne dobiva dovolj pozornosti. Predstava nam je ponudila priložnost, da v šolah in razredih o tem spregovorimo glasneje in da poiščemo vse možne rešitve,« nam je zaupala učiteljica na eni izmed osnovnih šol.

 width=

 width=V nizkem štartu za PPF

Pred letošnjim Primorskim poletnim festivalom bosta tako umetniška zasedba kot tehnična ekipa koprskega gledališča dobro ogreti. V resnici nikoli nista nehali delati. Najpomembnejši projekt, ki je doslej nastajal daleč od oči javnosti, je Krst pri Savici v režiji Katje Pegan. Besedilo Franceta Prešerna bo uprizorjeno v Avditoriju Portorož na predvečer Dneva državnosti kot proslava. Čez dan bo na istem prizorišču potekal simpozij, ki ga pripravlja Univerza na Primorskem. Dogajanje v Avditoriju v četrtek, 24. junija bo hkrati tudi svečan uvod v 28. Primorski poletni festival. Ponovitev Krsta pri Savici v Avditoriju bo v soboto, 26. julija 2021.

 width=Foto: Dean Grgurica, Studio D’Or