Vsi poznamo značilne jedi, kot so špargljeva juha, fritaja s šparglji, rižota s šparglji … Zato bom z vami danes delila nekaj drugačnega, in sicer recept za kremno špargljevo rižoto.
Sestavine za 2 osebi:
– 250 gramov riža,
– 150 špargljev,
– parmezan,
– čebula, česen,
– 25 gramov masla,
– čista zelenjavna juha,
– 2 dcl belega vina,
– olivno olje,
– sol, poper.
Postopek:
Čebulo, česen nasekljamo in jih popražimo na olju. Dodamo riž, zalijemo z vinom mešamo in počakamo, da riž postekleni. Vse skupaj zalijemo s čisto zelenjavno juho in pustimo, dokler se riž ne skuha. Po potrebi juho še dodajamo. Medtem očistimo in nalomimo sveže šparglje in jih v ponvi popražimo na stopljenem maslu. Dušimo jih toliko časa, dokler se ne zmehčajo. Ko je riž kuhan, šparglje primešamo v rižoto, solimo in popramo po okusu ter dodamo nariban parmezan (dodajte ga toliko, kot vam glede na vaš okus ustreza). Za piko na i lahko dodate še malo sladke smetane.
Meni se že med pisanjem recepta cedijo sline. Kot vedno tudi tokrat velja povabilo, da recept preizkusite tudi v praksi in mi fotografije končne jedi pošljete na manca.hribovsek@obalaplus.si. Vesela bom vašega odziva. Pa ne pozabite, rižota bo še bolj okusna, če boste šparglje nabrali sami.