DOMAČI RECEPT: Kremna špargljeva rižota

Sezona špargljev je na vrhuncu, socialna omrežja so polna fotografij špargljevih šopkov in včasih dobimo občutek, da ljubitelji te spomladanske dobrote prav tekmujemo med seboj, kdo jih je nabral več in kdo pozna boljše mesto, kjer uspevajo. Na prejšnjih straneh časnika ObalaPlus ste lahko prebrali mite in resnice, ki krožijo o špargljih. Seveda pa so zelo cenjeni tudi v istrski kuhinji in lahko iz njih marsikaj pripravimo.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Vsi poznamo značilne jedi, kot so špargljeva juha, fritaja s šparglji, rižota s šparglji … Zato bom z vami danes delila nekaj drugačnega, in sicer recept za kremno špargljevo rižoto.

Sestavine za 2 osebi:

– 250 gramov riža,

– 150 špargljev,

– parmezan,

– čebula, česen,

– 25 gramov masla,

– čista zelenjavna juha,

– 2 dcl belega vina,

– olivno olje,

– sol, poper.

 

Postopek:

Čebulo, česen nasekljamo in jih popražimo na olju. Dodamo riž, zalijemo z vinom mešamo in počakamo, da riž postekleni. Vse skupaj zalijemo s čisto zelenjavno juho in pustimo, dokler se riž ne skuha. Po potrebi juho še dodajamo. Medtem očistimo in nalomimo sveže šparglje in jih v ponvi popražimo na stopljenem maslu. Dušimo jih toliko časa, dokler se ne zmehčajo. Ko je riž kuhan, šparglje primešamo v rižoto, solimo in popramo po okusu ter dodamo nariban parmezan (dodajte ga toliko, kot vam glede na vaš okus ustreza). Za piko na i lahko dodate še malo sladke smetane.

9342335 6b161e4324ae4f6a8f6d603d2d78c924

Meni se že med pisanjem recepta cedijo sline. Kot vedno tudi tokrat velja povabilo, da recept preizkusite tudi v praksi in mi fotografije končne jedi pošljete na manca.hribovsek@obalaplus.si. Vesela bom vašega odziva. Pa ne pozabite, rižota bo še bolj okusna, če boste šparglje nabrali sami.