Ko pride sezona fig, narava ponudi pravo zakladnico sladkih in sočnih sadežev, ki jih lahko uporabimo na različne načine. Ena najbolj priljubljenih domačih dobrot je prav gotovo džem iz fig, ki s svojo naravno sladkostjo in aromo poletja osvoji vsakega gurmana.
Priprava domačega džema ni zahtevna, hkrati pa je odlična priložnost, da izkoristimo sadje iz lastnega vrta in ustvarimo nekaj posebnega, kar nas bo spominjalo na tople poletne dni. Tak džem je idealen dodatek k zajtrkom, palačinkam, sladkim kosom kruha ali pa kot sladek namaz pri popoldanskem čaju.
Sestavine
Za pripravo boste potrebovali:
fige
sladkor
vaniljev sladkor
limono
Priprava džema
Fige operite, posušite, odstranite peclje in jih narežite. Narezane fige skupaj s sladkorjem zavrite v globokem loncu in kuhajte 40–45 minut. Dodajte vaniljev sladkor, limonin sok in lupinico ter dobro premešajte.
Vroči džem nalijte v čiste, sterilizirane kozarce, jih pokrijte in obrnite na glavo. Pustite jih tako 24 ur, da se ohladijo in shranijo.
Poleg sadežev lahko uporabite tudi listje fig in pripravite okusen sirup, ki spominja na kombinacijo kokosa in vanilije. Sirup lahko razredčite z vodo in pijete kot osvežilni napitek ali pa ga uporabite pri sladicah.