Evropski pokal razredov laser: Med slovenskimi jadralci najbolj uspešen Matej Valič

Deli novico s tvojimi prijatelji

Bil je čudovit vikend, sonce se je igralo s pegami na obrazu in morje je s svojo modrino neštetih odtenkov, kar vabilo med svoje valove. Brrrrrrr, bi kdo pomislil, saj je še premrzlo, pa vendar so se jadralci, ki sem jih tokrat spremljala v okviru Evropskega pokala razredov laser, pogumno podali med valove in jadra prepustili ugodnemu južnemu vetru.

Tudi sama sem se podala na morje, saj veste, za dobro fotko bi pa fotograf res naredil vse in ni mi žal, da sem se kot se “pijanec drži plota”, sama držala tega pregovora.

Predstava, ki so jo pripravili jadralci je bila namreč veličastna. Druga največja jadralska prireditev v slovenskem morju je v Koper privabila 212 tekmovalcev iz 15 držav. Med slovenskimi jadralci so izstopala predvsem imena olimpijskega kandidata Žana Luke Zelka, sester Kim in Lin Pletikos, zagotovo pa je presenetil Matej Valič, mlad ortoped, ki si je z današnjima dvema zmagama in enim petim mestom prislužil skupno tretje mesto v kategoriji Laser Standard, medtem ko si je prvo mesto prijadral Hrvat Mario Novak. Žan Luka Zelko pa je moral po dobrem začetku v nedeljskem zadnjem plovu odstopiti zaradi dveh dosojenih kazni, kar ga je potisnilo z drugega na skupno peto mesto.

 width=
Matej Valič je osvojil tretje mesto.

Sestri Lin in Kim sta dosegli četrto in peto mesto v kategoriji Laser Radial, pa tudi sicer sta sestri v boju za najboljša mesta zelo izeenačeni, obe namreč veljata za olimpijski kandidatki. Celotno sezono bosta podredili avgustovskim kvalifikacijam za Tokijo 2020. Prvo mesto je pripadlo Hrvatinji Karmen Perković.

V najbolj množični floti se je s skupnim petim mestom in tretjim v kategoriji do 16 let izkazal tudi Daniel Cante, za katerega je to šele prva sezona v enosedu laser 4.7. Uspeh slovenskega tabora sta dopolnila še mladinca Nicolo Kravanja s tretjim mestom v kategoriji do 21 let razreda laser standard in Peter Milivojevič, ki je bil prav tako tretji v razvrstitvi radialov do 19 let.

Več o rezultatih pa najdete TUKAJ!

 width=
Lin Pletikos je osvojila odlično četrto mesto.

Prva etapa Evropskega pokala kategorije laser, pod organizacijsko taktirko Jadralnega kluba Jadro Koper, se je tako uspešno zaključila. V objektiv sem ob zaključku ujela predsednika jadralnega kluba Vojka Petriča, nekaj besed vam je namenil tudi tretje uvrščeni Matej Valič. Kaj sta mi povedala pa v spodnjem videu.

https://www.youtube.com/watch?v=-uzDMhkrMp8&feature=share&fbclid=IwAR0pTY7I-fRqETDgUWt5sYtj_CMa9A_87AV7lFX2yhfe-paV0WMU-Vi7SP4

 

Tina Saražin