Februarja se začne delo na vrtu prebujati

Deli novico s tvojimi prijatelji

Vrt v februarju

 

Februarja se začne delo na vrtu prebujati. Če je zima mila, raste še marsikaj, kar nas obdaruje s svojim plodovi. Potrebno je pregledati in pripraviti orodje, da bo delo v sezoni potekalo brez težav. Pregledati moramo naše gredice. Poberemo, kar je zimskih radičev, solate endivije, pora, pa tudi  ohrovt se še najde. V toplih gredah lahko začnemo s setvijo za pripravo sadik. Sejemo lahko zeleno, peteršilj, blitvo, solato, radič, por,… Na prostem lahko posejemo korenje, redkvice, bob. Dobro je, če setev pokrijemo s kopreno, da zagotovimo višjo temperaturo pod kopreno in bolj enakomerno vlago.  Uporabimo lahko svoja semena, pravilno izbrana in pravilno shranjena. Ostala semena, ki jih nismo pridelali, pa kupimo v specializiranih trgovinah, kjer najdemo kakovostna in sveža. Nekatere gredice smo lahko pripravili bolj zgodaj, če so to seveda dovoljevali vremenski pogoji. Priprave gredic, na katerih je bil posevek še dolgo v tem letu, pa se lotimo takoj, ko posevek poberemo. Gredice prekopljemo. Dodajamo organska gnojila in kompost, da bo prst imela dovolj hranil za vzgojo rastlin, ki jih bomo sadili.

 

Zeliščni vrt

Tudi zeliščni vrt se  prebuja. Zeliščni vrtovi na močno osončenih pozicijah so že lepo odgnali in rast je že bujna. V tem obdobju lahko dodamo kompost okoli rastlin, da dobijo dovolj hranil. Pregledamo rastline in gredice, če je plevel, ga odstranimo in po gredici okoli sadik posujemo lubje, da preprečimo rast plevela. Ko lubje razpada, nastanejo hranilne snovi, kar je seveda dobro za naše rastline. Odstranimo vse poškodovane, posušene, slabo razvite dele rastlin tako, da v novi rastni sezoni začnejo zdrave, brez  simptomov bolezni ali škodljivcev. Februarju imamo tudi čas, da pregledamo  shrambo, očistimo posode in orodje, ki ga bomo uporabljali pri nabiranju in shranjevanju  zelišč. Poskrbimo tudi za nalepke, s katerimi bomo označili nabrano. V tem mesecu imamo čas tudi, da si z literaturo osvežimo ali izpopolnimo znanje o zeliščih.

 

Sadni vrt

Sadni vrt nas priganja, da dokončamo še vsa zimska opravila. Če nam vremenske razmere dovoljujejo, lahko posadimo novo sadno drevje ali pa ga nadomestimo, kjer je odmrlo. Opravimo tudi gnojenje z organskimi gnojili in kompostom. V specializiranih trgovinah dobimo sadike sadnega drevja, sajene v loncih, tako da jih pri presajanju ne poškodujemo. V vinogradih gre obrezovanje h koncu. Lahko  opravimo  še dosajevanje novih trsnih sadik.

 

Okrasni vrt

Okrasni vrt se prebuja. Cvetovi trobentic, zvončkov, narcis, telohov, viburnumov oziroma brogovite in okrasne kutine nam dajejo zagon, da pričnemo z deli. Počistimo listje okoli grmov in gredic, populimo plevel in poskrbimo, da so tudi grmovnice in trajnice  deležne hranil v obliki komposta ali organskih gnojil, da nas bo vsaka v svojem obdobju nagrajevale s cvetjem. Tudi vrtnice obrežemo in jim dodamo ustrezna gnojila.

 

Tudi travnate površine se prebujajo. Če je lega trate sončna, lahko opravimo zračenje travnate površine in tudi prvo spomladansko gnojenje.

 

Sašo Mejak