Festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana tokrat v dveh delih

Deli novico s tvojimi prijatelji

Že 23. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana bo kljub letu, ki ga je zaznamovala epidemija, letos razvajal z več kot 130 malvazijami 58 vinarjev. Strokovna komisija je prijavljene malvazije že ocenila, med peninami je slavila Vinski kleti Vina Markežič iz Sv. Antona, med svežimi Vinarija Fiore, med zrelimi in malvazijami s preostankom sladkorja klet Vinakoper, Vinska klet Vina Markežič iz Sv. Antona pa je zmagala še med maceriranimi malvazijami.

 

Dobri dve desetletji so se vsako leto marca v Portorožu zbrali številni vinarji in ljubitelji dobrega vina iz Slovenije in tujine. Zaradi epidemije, ki je leta 2020 ohromila svet, ukrepi za zajezitev širjenja virusa pa v veljavi ostajajo še danes, se je Društvo vinogradnikov slovenske Istre odločilo, da bo letošnji 23. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana pripravilo v dveh delih. Pred kratkim je potekalo tradicionalno ocenjevanje malvazij v petih kategorijah, drugi del festivala pa bo optimistično otvoril letošnje poletje. Predvidoma prvo soboto v juliju se bodo obiskovalke in obiskovalci z več kot 130 malvazijami družili na prestižni plaži Meduza v Portorožu. Že dan prej pa bo Društvo vinogradnikov slovenske Istre obiskovalke in obiskovalce povabilo na večerjo na pomolu.

 

Na že štirinajstem ocenjevanju malvazij Sommelier Slovenije sta dve petčlanski strokovni komisiji ocenili 107 vzorcev malvazij, razdeljenih v pet kategorij, in sicer peneče, sveže, zrele, macerirane in malvazije s preostankom sladkorja. 69 jih je prejelo zlato medaljo, pet pa se jih je okitilo z zmagovalnim naslovom.

 

V kategoriji penin je slavila Vinska klet Markežič iz Sv. Antona, ki je prejela tudi zlato medaljo.

 

Zmagovalka med svežimi malvazijami je malvazija Vinarije Fiore, zlate medalje v tej kategoriji so poleg Vinarije Fiore prejeli še Vinakoper, Fakin, Bordon, Vina A. Jakomin, Matič, Terzolo, Kozlović obrt, Vinska klet Markežič sv. Anton, Brič, Vina Ratoša, Damjanić Wines, Tomaz Wines, Vina Guštin, Vinska klet Robi & Dorjano Korenika, Vipava 1894, Vinska klet Franko Markovič, Mahnič, Kmetija Jogan Damijan in Vina Prelac.

 

Po mnenju strokovne komisije je bila v kategoriji zrelih malvazij najboljša malvazija Capris iz vinske kleti Vinakoper, ki je prejela tudi zlato medaljo. Poleg Vinakopra so zlate medalje prejeli še Giulio Ferenac, Vinska klet Franko Markovič, Slavec s kocine, Monte Rosso, Kmetija Jogan Damijan, Matič, Vina Guštin, Vinales, Vinakras, z. o. o. Sežana, Santomas, Degrassi, d. o. o., Damjanić wines, Tomaz wines, Vinska klet Markežič sv. Anton, Venica & Venica, Bordon, Montemoro natural wines, Vinska klet Peroša in Vinska klet Hreščak.

 

Med maceriranimi malvazijami je slavila Vinska klet Markežič sv. Anton, zlate medalje so prejeli Vinska klet Markežič sv. Anton, Ekološko vinogradništvo Rodica, Fakin, Irena & Bruno Trapan, Kozlović obrt, Vinska klet Robi & Dorjano Korenika, Vipava 1894, Vina Bric, Opg Siljan Sanjin, Vina Prelac, Korenika & Moškon, Kmetija Cigoj, Brič, Domačija Ražman, CV Colja vino, Vinales in Polič.

 

V kategoriji malvazij s preostankom sladkorja je komisija ocenjevala en vzorec, zmagovalka kategorije, ki je prejela tudi zlato medaljo, je klet Vinakoper.