Fige niso za vsakogar

Fige so ena izmed najljubših poletnih dobrot in imajo tudi številne možne koristi, vključno s spodbujanjem zdravja prebave in srca.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Dietetiki pojasnjujejo, da redno uživanje fig dokazano pomaga pri odpravljanju prebavnih težav, kot sta zaprtje ali napenjanje. Fige vsebujejo vlaknine, ki lahko pomagajo spodbujati zdravje prebave z mehčanjem blata in služijo kot probiotik, piše hrvaški portal index.hr.

 

Prav tako velja, da lahko redno uživanje fig izboljša zdravje krvo-žilnega sistema in srca. Fige namreč znižujejo krvni tlak in raven maščob v krvi, kar lahko izboljša zdravje krvo-žilnega sistema in zmanjša tveganje za bolezni srca.

 

Dietetiki poudarjajo, da redno uživanje fig zmanjšuje tveganje za nastanek raka. Vendar pa obstajajo skupine ljudi, ki ne bi smele jesti fig ali bi morale zmanjšati njihov vnos.

 

To so ljudje z vnetnimi črevesnimi boleznimi v aktivni fazi bolezni, vsi, ki se pripravljajo na kolonoskopijo in tisti, ki okrevajo po operaciji črevesja. Dietetiki svetujejo, naj omejijo vnos ali pa se uživanju tega živila popolnoma izognejo. Fige jim lahko povzročijo težo v želodcu, če jih pojedo veliko, pa bolečine v trebuhu in napenjanje.