Focaccia kot samostojna jed ali priloga

Focaccia je italijanska klasika, ki jo lahko postrežemo kot samostojno jed ali prilogo k ribi oziroma mesu. V recept pa lahko dodate sestavine po svojem okusu.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Testo:

500 g gladke moke
350 ml mlačne vode
1 suhi kvas
ščepec sladkorja
2 čajni žlički soli
3 žlice oljčnega olja
100 ml oljčnega olja za premaz

Dodatki: 

15 oliv
15 mini paradižnikov
vejice rožmarina
2 manjši šalotki
groba sol

V manjšo posodo zlijemo približno 100 ml mlačne vode, kvas in sladkor. Premešamo in pustimo stati 10 minut. V posodo za mešanje stresemo moko in sol ter premešamo. Dodamo pripravljen kvas in preostalo mlačno vodo ter mešamo na nizki hitrosti. Dodamo žlico oljčnega olja.

Testo nato gnetemo približno 15 minut, dokler ne dobimo lepega gladkega testa. Prestavimo ga v skledo, kjer bo vzhajal. Posodo pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo stati najmanj dve uri.

Testo nato prestavimo v prej naoljeno posodo, v kateri bomo pekli focaccio. Pustimo stati na sobni temperaturi vsaj eno uro.

Testo v pekaču pokapljamo z olivnim oljem in z naoljenimi prsti prebodemo testo. V testo vtisnemo polovičke narezanih oliv, narezane šalotke in mini paradižnik oziroma druge sestavine po svoji izbiri. Dodamo sveža zelišča in potresemo z grobo morsko soljo.

Obloženo testo vzhajamo še pol ure. Preden damo v pečico, pokapamo z oljčnim oljem.

Pečemo približno 35 minut pri temperaturi 190 stopinj.