Sestavine
-
4 veliki rumenjaki
-
120 g pancete, narezane na kockice
-
2 žlici masla
-
3 velike rumene čebule, tanko narezane
-
1,5 žličke soli
-
1/2 žličke mletega popra
-
1/2 skodelice belega vina
-
450 g špagetov
-
40 g sira Pecorino Romano, drobno naribanega
Priprava
- V veliki ponvi na srednje močnem ognju prepražite panceto, dokler ne postane zlato rjava in hrustljava – približno 8 do 10 minut. Panceto s penasto žlico preložite na krožnik, maščobo pa pustite v ponvi.
- V isto ponev dodajte maslo in ga raztopite. Dodajte narezano čebulo, vejice timijana (če želite), sol in poper. Dobro premešajte, pokrijte in kuhajte 5 minut. Nato odkrijte, premešajte, ponovno pokrijte in kuhajte še 5 minut.
- Odkrijte ponev in nadaljujte s karamelizacijo čebule. Sprva jo mešajte občasno, nato pogosteje, ko začne temneti. Kuhajte, dokler čebula ne postane bogato rjave barve – to traja približno 35 do 45 minut. Če se dno začne preveč prijemati, zmanjšajte temperaturo. Dodajte belo vino in kuhajte približno 30 sekund, da se tekočina prepolovi.
- Medtem v velikem loncu osoljene vode skuhajte špagete po navodilih z embalaže. Preden jih odcedite, prihranite vsaj eno skodelico vode, v kateri so se kuhali.
- Ko je čebula gotova, ponev odstavite z ognja. Dodajte kuhane špagete in dobro premešajte, da se povežejo z omako.
- V skledi stepite rumenjake in nariban sir Pecorino. Med stalnim mešanjem počasi vlivajte 1/4 skodelice vode od testenin, da se jajca temperirajo.
- Mešajte špagete s kleščami in počasi vlivajte mešanico jajc in sira – prelivajte po testeninah, ne po robovih vroče ponve. Dodajte še 1/4 skodelice vode od testenin in mešajte, dokler se omaka ne zgosti in lepo obda špagete (približno 1 minuto). Po potrebi lahko jed na najnižji temperaturi še rahlo zgostite.
- Na koncu vmešajte hrustljavo panceto.
- Takoj postrezite in po želji potresite z dodatnim naribanim sirom Pecorino ter sveže mletim poprom.
Namig:
Ta različica karbonare je bogatejša in slajša zaradi karamelizirane čebule – prava francoska različica italijanske klasike.
Pa dober tek!




