Fritole

Deli novico s tvojimi prijatelji

Čas okoli praznikov je zmeraj poln dobrot, tokrat pa sem naletel na sladico, ki se tradicionalno postreže v času božiča.

Pregovor ”za Vilje ino Božić fritol ku ćeš, na Stefanje fritole pod ključ” mi je zaupala gospa Elda iz Šmarij. Fritole se je namreč jedlo med božičnimi prazniki, na Sveti Štefan pa se jih je ”pod ključ” spravilo vse do Svetih  treh kraljev, ko se je z njimi lahko spet posladkalo.

Moj obisk se na srečo ni končal samo pri pregovoru, ampak je gospa fritole tudi pripravila in mi zaupala recept. Pa tudi čakati mi ni bilo treba do Svetih treh kraljev, da sem jih poizkusil.

 width=

Ko sem prišel v Šmarje, je Elda že vse sestavine pripravila, s seboj sem moral prinesti le rozine.

Vse se je kot ponavadi začelo s pripravo testa. Najprej je v majhni kozici segrela mleko. Ko je postalo toplo, a ne vroče, je z njim prelila mešanico sladkorja in kvasa in pustila, da so se kvasvke prebudile. Na štedilniku je v lončku stopila še maslo. Medtem je ločila jajca, za recept je potrebovala samo rumenjake. Beljake lahko shranite v hladlniku kak dan in iz njih naredite vetrce ali kakšne druge rahle piškote. V rumenjake je dodala sladkor, vanilijev sladkor in kanec ruma. Vse skupaj je stepla tako, da je zmes rahlo narasla in postala bledo rumene barve. V posodi je v moko naredila vdolbino, podobno kot pri peki kruha, in notri vlila jajčno zmes, stopljeno maslo, prebujene kvasovke z mlekom ter dodala še limonino lupino in velik ščep soli. Celotno zmes je začela mesiti z kuhalnico. Ko je nastalo testo, je gnetenje nadaljevala z roko. Za razliko od krušnega testa je to precej bolj vlažno in lepljivo. Med ročnim mesenjem je moko dodajala v ščepih, ko se ni več lepilo na stene posode, se je pa lepilo na prste,  je testo pokrila s prtom in pustila vzhajati. Ta čas je oprala rozine in jih na kuhinjski krpi odcedila. Suho grozdje vgnetemo tik pred cvrtjem, saj se tako  bolj enakomerno porazdeli.

Ko smo čakali, da testo naraste, je pogovor tekel predvsem o gobarjenju. O tem, kje se najdejo lisičke, dežnikarice in jurčki. Kako se pravilno pripravi ježevke (namig: očistiti je treba iglice pod klobukom). Ugotavljali smo, kako točno zgledajo Martinke in kje še vidimo Giordane. Medtem je masa za fritole dovolj vzhajala, da ji je lahko dodala rozine. Nato je v veliko posodo vlila olje in prižgala plin. Ko se je olje segrevalo do prave temperature, je testo še malo vzhajalo.

Oblikovanje fritol se začne z veliko žlico. Pomoči se jo  v vrelo olje in z njo zajame za oreh veliko kroglo testa, ki se ga nato spusti v vrelo olje. Ko se prva polovica zlato zapeče, jo obrnemo in ocvremo še drugo stran. Nato jo vzamemo iz olja, odcedimo in še toplo posujemo s sladkorjem v prahu in takoj ponudimo. Najboljše so tople, a tudi naslednji dan niso nič slabše. Če je verjeti starim šegam, se fritole v shrambi obdržijo vsaj dva tedna.

Za okoli 20 fritol potrebujemo:

– 60 dag moke

– 4 rumenjake

– 2-3 dcl mleka

– 8 dag masla

– 5 dag sladkorja

– vanilijev sladkor

– 4 dag kvasa

– naribano lupino ene limone

– ščep soli

– žlico ruma

– olje za cvrtje (najboljše je sončnično)

– sladkor v prahu za posipanje

Rok Dekorti