Gneča na cesti in ko je za kolono kriv prepočasen voznik

Gneča na cesti ob koncih tedna je na Obali stalnica, v zadnjem času pa prometni zastoji nastajajo tudi zaradi različnih del na cesti, prepogosto pa tudi zaradi prepočasnih voznikov in voznikov, ki ne znajo voziti v krožiščih. In kaj svetuje policija?

Deli novico s tvojimi prijatelji

Promet je eden izmed najbolj žgočih problemov naše države. Gneča na cesti je zlasti na slovenski Obali na žalost skorajda že stalnica. Ob koncih tedna predvsem zaradi turistov, pa tudi različnih dogodkov, med tednom zaradi raznoraznih vzdrževalnih del in prometnih nesreč, pogosto pa se dogaja, da gnečo povzročajo vozniki, ki vozijo – pozor – prepočasi!

Kaj storiti, če voznik vozi prepočasi?

“Zakon o pravilih cestnega prometa določa, da voznik ne sme brez upravičenega razloga voziti tako počasi, da bi oviral druge udeležence v cestnem prometu. Voznik vozila, ki vozi na čelu kolone z nižjo hitrostjo od največje dovoljene hitrosti in od hitrosti prometnega toka vozil na smernem vozišču, za katerim se nabere kolona vozil, se mora, če ga kolona ne more varno prehiteti, na prvem primernem kraju umakniti z vozišča in pustiti kolono vozil mimo”, pojasnjujejo na Policijski upravi Koper. 
Kot dodajajo, je “za navedena prekrška zagrožena globa v znesku 120 evrov”. Sicer so na Policijski upravi Koper v zadnjih 4 letih zaznali zgolj 48 takih prekrškov in obravnavali dve prometni nesreči, kjer je bila posredna navezava tudi na kršitev navedene določbe.

Policija nadzor

Kje lahko pričakujemo zastoje?

Na Policijski upravi Koper sicer opozarjajo pred zastoji, ki bodo odslej vse pogostejši: “Že v času prvomajskih praznikov je praviloma povečan promet iz notranjosti Slovenije proti turističnim središčem, tako v slovenski Istri, kot tudi dalje proti Hrvaški. Enako, vendar v obratni smeri, je povečan promet ob koncu praznikov in vikendov proti notranjosti Slovenije”.
 
Zastoje po izkušnjah koprske policije lahko pričakujemo že na avtocesti, predvsem na območjih, kjer se izvajajo gradbena dela. Seveda pa je pričakovati zastoje tudi na območjih, kjer redno prihaja do gostitev prometa zaradi prometne infrastrukture, torej na odseku med Izolo in Lucijo, na Šmarski cesti ter pred bivšimi mejnimi prehodi z Republiko Hrvaško.

Katere so najbolj obremenjene ceste? 

Po podatkih PU Koper so najbolj obremenjene ceste tiste, ki neposredno povezujejo notranjost Slovenije s slovensko obalo in v nadaljevanju proti Hrvaški.
– avtocesta A1 iz smeri Ljubljane proti Kopru in obratno,
– hitra cesta H5 in v nadaljevanju H6 na relaciji razcep Bivje – Izola in obratno,
– glavna cesta G1/11 na relaciji Koper – Dragonja in obratno,
– glavna cesta G2/111 na relaciji Izola – MP Sečovlje in obratno.

K temu dodajajo, da se “največja gostitev prometa pojavlja na G1/11, to je na relaciji Koper – Dragonja in obratno. Povečan promet je pričakovan ob vikendih ter pred in po praznikih v Sloveniji, pa tudi v sosednjih državah.”

zastoj

Priporočila za voznike 

Policija svetuje, naj se vozniki na pot dobro pripravijo. Po možnosti naj še pred odhodom preverijo stanje oz. gostoto prometa in v primeru zastojev izberejo alternativne poti. “Pri tem moramo opozoriti, da je ceste, ki so označene le za lokalni promet, prepovedano uporabljati za izogibanje zastojem. Te ceste so torej namenjene lokalnemu prometu oz. tistim, ki imajo na takšnem območju cilj oz. prebivališče. Posebej opozarjamo, naj vozniki avtodomov in daljših počitniških prikolic ne uporabljajo cest, ki niso prilagojene takšnim vozilom, saj zaradi tega lahko pride še do dodatnih zastojev”, svari policija. 

Gneča na cesti in uporaba alternativnih cest

Po opažanjih policistov turisti uporabljajo vse možne vzporedne lokalne ceste, saj se želijo izogniti gneči. Ob tem na PU Koper izpostavljajo predvsem “slemensko cesto” mimo Sv. Petra, Nove vasi in naprej skozi Šmarje ter nato proti vasi Bošamarin in vasi Pomjan. Kot pojasnjujejo so “v nekaterih delih te ceste zelo ozke in precej ovinkaste, zato niso primerne za daljša in večja vozila (večji bivalniki) oziroma bivalne prikolice. V ta namen je bila pred časom postavljena tudi ustrezna prometna signalizacija, ki prepoveduje vožnjo vsem takim vozilom.”
V primeru, ko se začnejo pojavljati težave na vzporednih lokalnih cestah, oziroma, ko policija ugotovi, da številni vozniki ne upoštevajo postavljene prometne signalizacije, pričnejo policisti s fizičnim usmerjanjem prometa. Ob tem jim nudijo pomoč tudi občinski redarji. Policisti in redarji med delom nadzirajo spoštovanje postavljene prometne signalizacije. Veliko večino voznikov že pred storjeno kršitvijo opozorijo in preusmerijo nazaj na glavno cesto, če je potrebno, tudi izrečejo globo.

Poziv k strpnosti

Policija opozarja še, da naj vozniki vožnjo prilagodijo situaciji na cestah, gneči in vremenskim razmeram. “Vozniki avtomobilov naj bodo izjemno previdni in pozorni na motoriste, saj so motorna kolesa ozka in v prometu težje vidna. Prav tako pozivamo vse motoriste, da hitrost vožnje prilagodijo razmeram na cesti, na območju zastojev oz. zgoščenega prometa pa vozijo še posebej skrbno” , še dodajajo na Policijski upravi Koper.