Gobji golaž s polento

Pri pripravi gobjega golaža velja pravilo, naj bo v njem čim več različnih vrst gob, seveda pa ni odveč opozorilo, da moramo, če gobe nabiramo sami, te zares dobro poznati ali za nasvet vprašati poznavalca.

Deli novico s tvojimi prijatelji

V naš gobji golaž smo narezali tiste gobe, ki smo jih še isti dan nabrali v gozdu, lahko pa bi jim dodali tudi posušene jurčke. Poleg slednjih so se tako v loncu znašle še lisičke, po ena golobica in marela ter nekaj sirovk in macesnovčkov.

Kot pri vseh golažih je tudi pri gobjem pomembna čebula, ki jo sesekljamo in popražimo, da postekleni. Dodamo očiščene in narezane gobe ter vse skupaj dušimo, da gobe spustijo vodo. Medtem dodamo dve polovici stroka česna in lovorjev list. Narežemo paradižnik in ga dodamo v lonec, vse skupaj pa kuhamo še približno pol ure. Proti koncu kuhanja dodamo sol in poper.

Vmes zavremo še osoljeno vodo za pripravo polente, ki jo z metlico vmešamo v krop in ob mešanju kuhamo približno 20 minut (če imamo tisto za hitro pripravo pa tri minute).