Zagorska juha je tradicionalna gosta jed na žlico, ki izvira iz območja hrvaškega Zagorja, a je priljubljena tudi v delu Štajerske in severne Slovenije, kjer so kulinarični vplivi podobni. Gre za krepko, rustikalno juho, ki je hkrati tudi polnovreden obrok, saj vsebuje tako zelenjavo kot meso.
Zagorska juha sestavine
200 g gob po izbiri
sušeni jurčki
100 g slanine
1 korenček
1 čebula
3 krompirji
2 žlici svinjske masti
1 žlička mlete rdeče paprike
malo pekoče paprike (po želji)
1 žlička paradižnikovega koncentrata
lovorjev list
belo vino
1 žlica ostre moke
sol in poper po okusu
2 žlici kisle smetane
sesekljan peteršilj (po želji)
Priprava
Krompir, korenček in slanino narežite na enakomerne kocke. Sušene jurčke namočite v mlačni vodi in pustite stati približno 15 minut.
Na segreti svinjski masti popražite čebulo, da rahlo porumeni, nato dodajte slanino, korenček in šampinjone. Dodajte namočene jurčke, paradižnikov koncentrat in vse dobro premešajte.
Začinite s soljo, poprom, sladko papriko in po želji malo pekoče. Prilijte nekaj belega vina, nato še vodo, v kateri so se namakali jurčki, in pustite, da zavre.
Ko voda zavre, dodajte krompir in lovorjev list ter kuhajte, dokler krompir ne postane mehak. Proti koncu vmešajte žlico moke, raztopljene v topli vodi, da se juha nekoliko zgosti.
Na koncu juho potresite s sesekljanim peteršiljem in postrezite z žlico kisle smetane.
Kislo smetano lahko že med kuhanjem zmešate s toplo vodo in moko ter tako dodate juhi, da postane še bolj kremasta in bogata po okusu.
Za več kulinaričnih vsebin klik tukaj.





