Gosta, bogata in nasitna – Zagorska juha za jesenske dni

V hladnih jesenskih dneh so goste, bogate in nasitne juhe ter raznovrstne enolončnice zagotovo med našimi najljubšimi jedmi. Tako polne so okusov, da pogosto postanejo kar glavni obrok. Njihova velika prednost pa je tudi ta, da jih lahko pripravimo v enem loncu in v večji količini – kar pomeni, da imamo kosilo za dva dni ali pa del shranimo v zamrzovalnik. Tako imamo tudi v napornih dneh vedno pri roki okusno in zdravo kosilo ali večerjo.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Zagorska juha je tradicionalna gosta jed na žlico, ki izvira iz območja hrvaškega Zagorja, a je priljubljena tudi v delu Štajerske in severne Slovenije, kjer so kulinarični vplivi podobni. Gre za krepko, rustikalno juho, ki je hkrati tudi polnovreden obrok, saj vsebuje tako zelenjavo kot meso.

Zagorska juha sestavine

200 g gob po izbiri

sušeni jurčki

100 g slanine

1 korenček

1 čebula

3 krompirji

2 žlici svinjske masti

1 žlička mlete rdeče paprike

malo pekoče paprike (po želji)

1 žlička paradižnikovega koncentrata

lovorjev list

belo vino

1 žlica ostre moke

sol in poper po okusu

2 žlici kisle smetane

sesekljan peteršilj (po želji)

Priprava

Krompir, korenček in slanino narežite na enakomerne kocke. Sušene jurčke namočite v mlačni vodi in pustite stati približno 15 minut.

Na segreti svinjski masti popražite čebulo, da rahlo porumeni, nato dodajte slanino, korenček in šampinjone. Dodajte namočene jurčke, paradižnikov koncentrat in vse dobro premešajte.

Začinite s soljo, poprom, sladko papriko in po želji malo pekoče. Prilijte nekaj belega vina, nato še vodo, v kateri so se namakali jurčki, in pustite, da zavre.

Ko voda zavre, dodajte krompir in lovorjev list ter kuhajte, dokler krompir ne postane mehak. Proti koncu vmešajte žlico moke, raztopljene v topli vodi, da se juha nekoliko zgosti.

Na koncu juho potresite s sesekljanim peteršiljem in postrezite z žlico kisle smetane.

Kislo smetano lahko že med kuhanjem zmešate s toplo vodo in moko ter tako dodate juhi, da postane še bolj kremasta in bogata po okusu.

Za več kulinaričnih vsebin klik tukaj.