Gotovino bi zapisali v ustavo

Po spletu kroži vse več objav o tem, da bi morali gotovino kot plačilno sredstvo zapisati v ustavo. Pobudniki državljane nagovarjajo, da lahko pobudo podrejo z podpisom bodisi elektronsko bodisi z obiskom na upravni enoti.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Državnemu zboru Republike Slovenije je bila 25.8.2023 podana pobuda volivcev za vložitev predloga za začetek postopka za spremembo Ustave in za vpis dodatnega člena v Ustavo – vpis gotovine v Ustavo.

Predsednica Državnega zbora je 30.8.2023 razpisala šestdesetdnevni rok za zbiranje podpisov za zbiranje podpisov volivcev za podporo pobudi za vpis gotovine v Ustavo R. Slovenije. Rok se izteče v ponedeljek 30.10.2023.

“Z raziskovanjem sem prišel do ugotovitve, da uvedba digitalnega denarja in popolno ukinjanje gotovine pomeni konec svobode za ljudi, v ozadju pa preži velika nevarnost popolne kontrole in nadzora,” je zapisal pobudnik, Ivan Jurgec. Dodal je, da s pobudo želi informirati državljane o teh nevarnostih ter zagotoviti, da se pravica do uporabe gotovine vpiše v najvišji pravni akt v državi. Tako bi v Sloveniji obstala gotovina kot zakonito plačilno sredstvo, ne glede na to, če bo v prihodnosti morda uveden digitalni evro oziroma digitalni denar, je še pojasnil pobudnik.