Green Academy: Učilnica na prostem bo ozaveščala o pomenu našega morja

Deli novico s tvojimi prijatelji

Projekt Green Academy – Zelena akademija je namenjen ozaveščanju ljudi, o zmanjševanju vplivov pri onesnaževanju obalnega pasu in morja na območju koprske in ankaranske občine. Projekt je namenjen predvsem osnovnošolcem in dijakom, ki bodo osrednji obiskovalci te edinstvene učilnice na prostem. Dogodka sta se udeležila tudi ravnatelj OŠ Koper Anton Baloh in ravnateljica Srednje ekonomske in poslovne šole Koper Breda Švara, kjer bodo projekt začeli izvajati že septembra, ko se bodo otroci s počitnic vrnili v šolske klopi.

Z legendarno 20-metrsko jadrnico, ki je tekmovala na najbolj znani regati okrog sveta (regata Volvo Ocean Race), smo danes tako zapluli po koprskem zalivu, kjer nam je glavni pobudnik projekta Jure Orel zaupal, da s projektom želijo k sodelovanju privabiti poleg osnovnošolcev in dijakov tudi širšo javnost in ostale obalne občine, saj je po njegovih besedah skrajni čas, da začnemo pospešeno čistiti in skrbeti za naše morje in dodal, da bodo osnovnošolski otroci in dijaki poleg čiščenja morja tudi aktivno trenirali jadranje. Najbolj kritično stanje v našem morju pa naj bi bilo v Strunjanu nam je še zaupal.

 width=Z 20-metrsko jadrnico, CleanSport One, ki jo nekateri že nazivajo kar s predavalnica na morju, bodo torej osveščali splošno populacijo o problematiki onesnaževanja morja.Sicer pa Orel verjame, da se bo projekt razširil tudi drugod po Sloveniji in čez mejo, saj naj bi Zelena akademija, po njegovih besedah, imela velik potencial. Izpostaviti je treba tudi, da bodo vse aktivnosti na voljo popolnoma brezplačno.

 width=
Anton Baloh, ravnatelj OŠ Koper, Breda Švara, ravnateljica Srednje ekonomsko-poslovne šole in Jure Orel.

“Gre za projekt ozaveščanja o problematiki onesnaževanja morja, predvsem s kosovnimi, plastičnimi odpadki. Skozi ta projekt želimo na predvsem zanimiv način predstaviti problematiko onesnaževanja morja. Naš glavni cilj je, da se bo pri mladih generacijah čut za okolje zakoreninil dovolj globoko, da bodo odgovorno ravnali z našim morjem in ne nazadnje okoljem nasploh. Čez 20 let se ne bomo imeli kje kopati, če bo trend onesnaževanja tak, kot je danes.”

Več o samem projektu pa v spodnjem video intervjuju:

https://www.youtube.com/watch?v=Rlbw01elA2E&feature=share&fbclid=IwAR2vVZaJBstgu0G936bWqtbTAK9ihVm9hekvhow4VT1SqMLW5cTmG2jFuJU

Poleg šol in ostalih institucij si podporniki in pobudniki projekta v prihodnosti želijo tudi sodelovanja z ministrstvom, morda celo financiranje iz evropskih sredstev, sicer pa imajo trenutno dovolj zagotovljenih sredstev, da lahko projekt poteka nemoteno, vsaj za dve leti.

 width=

Generalni pokrovitelj projekta je Luka Koper. Kot je povedal njen tiskovni predstavnik Sebastjan Šik, je Luko Koper prepričala zanimiva vsebina, predvsem pa to, da gre za neke vrste učilnico na prostem, kjer se bodo otroci poleg spoznavanja veščin jadranja tudi aktivno vključevali pri varovanju našega okolja, predvsem pa morja, z njim sta se strinjala tudi ravnatelj OŠ Koper Anton Baloh, ki je izpostavil, da bodo v projekt Zelena akademija poskušali vključiti predvsem otroke od četrtega razreda dalje in ravnateljica Srednje ekonomsko-poslovne šole Breda Švara, ki verjame, da si bodo dijaki lažje zapomnili marsikatero stvar, predvsem s področja ekologije. Poleg tega je izpostavila, da dijaki nujno potrebujejo tudi takšne oblike učenja, saj so veliko bolj privlačne kot pa sedenje v učilnici.

 width=

Zeleno akademijo poleg Luke Koper, sofinacirata še Mestna občina Koper in CleanSport.