Se vam pogosto zgodi, da se po shrambi valjajo odprte škatle s piškoti, napolitankami, starimi merendinami ali koščki biskvita, ki jih nihče več noče pojesti, a vam jih je škoda vreči proč? Ne skrbite – obstaja preprost, okusen in “zero-waste” način, kako jih porabiti. Iz teh ostankov lahko ustvarite slastne biskvitne kroglice brez peke. Ta preprosta in hitra sladica bo navdušila tako otroke kot odrasle. Obenem pa je tovrstno “recikliranje” odličen način za zmanjševanje živilskih odpadkov.
Enostavna priprava
Za pripravo najprej zdrobite ali zmeljite vse piškote, biskvite in merendine v večjo skledo. Če imate mešanico različnih ostankov, še toliko bolje – okusi se bodo odlično prepletli. K mleti osnovi dodajte kakav, mlete orehe, lešnike ali kokos, nato pa še nekaj žlic marmelade ali Nutelle. Vse skupaj premešajte, nato pa ocenite teksturo. Če je masa presuha, ji dodajte še malo mleka ali sadnega soka, na primer pomarančnega. Po želji lahko vključite še vanilijevo aromo ali rum – za nekoliko bolj odrasel okus.
Hitra sladica brez peke
Ko dobite lepo povezano maso, ki se ne drobi in jo lahko brez težav oblikujete, začnite izdelovati kroglice. Naj bodo v velikosti oreha – dovolj velike za en grižljaj. Vsako kroglico povaljajte v izbrani oblogi. Uporabite lahko kokosovo moko, mlete orehe ali lešnike, čokoladne mrvice ali pa jih pomočite v stopljeno čokolado za bolj bogato različico.
Ko so vse kroglice pripravljene, jih položite v hladilnik, kjer naj se hladijo vsaj eno uro. Tako se bodo učvrstile in dobile pravo teksturo.