Hrana, ki lahko traja večno: Katera živila imajo najdaljši rok trajanja?

Si lahko predstavljate, da lahko kakšno živilo traja večno? Med je prvak dolgoživosti, ki se ob pravilnem shranjevanju nikoli ne pokvari. To so potrdili arheologi v Egiptu, ki so v grobnicah našli med, star približno 3.000 let …

Deli novico s tvojimi prijatelji

Med lahko traja večno

Če so tesno zaprta in shranjena na mestu, stran od sončne svetlobe in vlage, lahko nekatera živila, ki jih uporabljamo vsak dan, zdržijo leta, nekatera pa celo večno. Prvak dolgoživosti je med, ki se ob pravilnem shranjevanju nikoli ne pokvari. O tem so se prepričali tudi arheologi v Egiptu, ki so v grobnicah našli med, star približno tri tisoč let.

Po odprtju in testiranju so ugotovili, da je še vedno okusen. Ker vsebuje majhne količine vode, so možnosti, da bi bakterije in mikroorganizmi preživeli v medu, izjemno majhne. Če med uporabljate kot sladilo, ga lahko uporabljate v nedogled, če pa želite izkoristiti vse njegove zdravstvene koristi, morate vseeno pohiteti. Med je namreč naravni biokatalizator, kar pomeni, da telesu pomaga bolje izkoristiti hranilne snovi oziroma zdravilne snovi iz hrane, zdravil ali pripravkov, vendar pod enim pogojem: porabiti ga je treba v dveh letih od datuma stekleničenja.

V primerjavi z medom je sladkor nezdrav, a ne glede na to, ali je svetel ali temen, lahko ob pravilnem shranjevanju zdrži dolgo časa, enako velja za sol. Sladkor v prahu in kristalni sladkor je najbolje hraniti v nepredušno zaprtih posodah, da preprečite stik z vlago. Čeprav morajo trgovine na embalažo navesti rok uporabnosti, proizvajalci trdijo, da je tudi strjen rjavi sladkor popolnoma užiten.

večno

Dolgotrajna sol

Sol se že stoletja uporablja kot konzervans za živila, ker odstranjuje vlago, vendar v vaši kuhinjski omari morda ne bo zdržala večno. Dodajanje joda kuhinjski soli skrajša njen rok uporabnosti, zato če na embalaži piše, da gre za jodirano sol, lahko počakate le pet let, preden jo zavržete – če je po nekem čudežu do takrat ne porabite.

Razen kremnih likerjev lahko zaloge žganih pijač, kot sta vodka ali viski, hranite tako dolgo, kot želite. Okusi se bodo skoraj zagotovo spremenili zaradi oksidacije, vendar bo pijača prav tako varna za vaše zdravje.

večno

Fižol in riž

Čeprav ni večen, lahko beli (ali polirani) riž ohrani svojo hranilno vrednost in okus do 30 let, če je vakuumsko zaprt in shranjen pod 4 °C. Rjavi riž pa zaradi naravnih olj, ki jih vsebuje, ne zdrži niti približno tako dolgo.

Posušen fižol lahko zdrži veliko dlje, celo desetletja, vendar to ne pomeni, da vam bo koristil. Star fižol se kuha dlje časa, najstarejši fižol pa bo ostal žilav in trd, ne glede na to, kako dolgo ga kuhate. Če opazite, da ste fižol, ki ste ga namakali več kot dve uri, kuhali in se še vedno ne zmehča – je verjetno prestar.