Hrana, ki poveča tveganje za raka pljuč za kar 41 odstotkov

Število nekadilcev z rakom na pljučih se povečuje. Vzrok zanj? Hrana.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Ko govorimo o dejavnikih tveganja za pljučnega raka, najprej pomislimo na cigarete. Toda nova dolgoročna študija ponuja zaskrbljujoče dokaze: tisti, ki uživajo veliko tako imenovane ultra predelane hrane, imajo bistveno večje tveganje za razvoj pljučnega raka – tudi če ne kadijo.

Navsezadnje 12 odstotkov bolnikov še nikoli ni držalo cigarete v roki, število nekadilcev z rakom na pljučih pa se povečuje. Čeprav uživanje tobaka ostaja največji dejavnik tveganja, se zdi, da obstajajo tudi drugi dejavniki, ki še niso bili v središču pozornosti znanosti.

Raziskave v zadnjih letih so pokazale, da je lahko visoka poraba ultra predelane hrane – industrijsko spremenjenih izdelkov s številnimi dodatki, aromami in konzervansi, kot so brezalkoholne pijače, klobase, pripravljeni obroki, prigrizki, instant izdelki ali pakiran beli kruh – povezana s številnimi kroničnimi boleznimi, kot so debelost, bolezni srca in ožilja ter rak, ker vodi do odlaganja maščobe okoli naših organov, in do zdaj ni bilo jasno, ali ta hrana povečuje tudi tveganje za pljučnega raka, eno najsmrtonosnejših vrst raka na svetu.

Podatki več kot 100.000 anketirancev

Kitajsko-ameriška raziskovalna skupina je zato raziskala, ali visoka poraba ultra predelane hrane poveča tveganje za nastanek dveh glavnih vrst pljučnega raka – nedrobnoceličnega pljučnega raka in drobnoceličnega pljučnega raka. Vključili so podatke 101.732 odraslih, ki so na začetku študije izpolnili obsežen vprašalnik o svojih življenjskih navadah in validiran vprašalnik o pogostosti uživanja hrane. V povprečju so na dan zaužili 2,8 obroka ultra predelane hrane, najpogosteje pa so uživali suhomesnate izdelke, gazirane pijače in beli kruh. Po 12,2 letih spremljanja se je pokazalo, da ta vrsta hrane poveča tveganje za pljučnega raka za kar 41 odstotkov, vključno z drobnoceličnim pljučnim rakom za 44 odstotkov in nedrobnoceličnim pljučnim rakom za 37 odstotkov.

Te korelacije so ostale stabilne tudi po obsežnih analizah, na primer glede na starost, spol, kadilski status ali indeks telesne mase.

rak

Predelana hrana kot nov dejavnik tveganja

Uživanje ultra predelane hrane je lahko podcenjen dejavnik tveganja za pljučnega raka, ne glede na klasične vzroke, kot je kajenje. To je še posebej pomembno, ker ultra predelana hrana predstavlja do 60 odstotkov svetovnega dnevnega vnosa energije. Znanstveniki so opozorili, da bi lahko tudi nekadilci zmanjšali tveganje za pljučnega raka z uživanjem prehrane z nizko vsebnostjo ultra predelane hrane.

Pojasnili so, da ultra predelana hrana pogosto vsebuje problematične dodatke, velike količine sladkorja, soli, nasičenih maščob in ima nizko hranilno gostoto. Lahko spodbuja kronično vnetje, moti črevesno mikrobioto in vsebuje škodljive snovi, ki nastanejo pri predelavi in ​​bi lahko imele rakotvorne učinke. Domneva se tudi, da embalažne komponente, kot so poliklorirani bifenili (PCB), povečujejo tveganje za raka.