Hrana proti želodčni kislini: Kaj jesti?

Pekoč občutek v želodcu lahko resnično zmoti vašo dnevno rutino in vpliva na kakovost življenja. Čeprav je kislina naravno prisotna v želodcu, kjer igra pomembno vlogo pri prebavi hrane in uničevanju bakterij, lahko povzroči tudi pekoč ali zbadajoč občutek, ko se vrne v požiralnik.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Simptomi vključujejo pekoč občutek za prsnico, zlasti po obroku, spahovanje in vračanje kisline, občutek teže v želodcu, kisel okus v ustih in težo v trebuhu. Pomembno je omeniti, da lahko ti simptomi kažejo na resnejše težave, kot je GERB – gastroezofagealna refluksna bolezen.

Vzroki za pekoč in zbadajoč občutek so lahko različni, nekateri pa so povezani s prekomernim vnosom določenih pijač in živil, kot so mastna, ocvrta in začinjena hrana, gazirane pijače in alkohol, čokolada ali kava.

Prav tako so lahko sprožilec kisline nekatere nezdrave navade, kot so kajenje, prenajedanje in pozni obroki, premalo spanca in kronični stres. Ko je težava ugotovljena, se običajno začne boj o tem, katera hrana je najboljša proti želodčni kislini.

Odvisno od diagnoze vrste zgage ali GERB se pogosto vključijo zdravila. Vendar pa ta običajno le zatrejo simptome, ne pa rešijo pravega vzroka.

Še več, nekateri odmerki takšnih zdravil v prekomernih količinah lahko stanje celo poslabšajo.

Pomembno je vključiti interdisciplinarno ekipo, od zdravnikov do nutricionistov in farmacevtov, včasih pa tudi psihologa, če imate stresen življenjski slog. Prav tako je pot do iskanja živil, ki vas ne bodo preobremenila ali bi vam lahko celo pomagala, pogosto individualna.

Tukaj je kratek pregled živil in posameznih sestavin v povezavi z želodčno kislino in zgago. Upoštevajte, da je to le smernica, dieto pa je vsekakor treba prilagoditi individualno, verjetno pa jo boste ugotovili z metodo poskusov in napak, torej tako, da boste pozorni na to, kaj vam ustreza in kaj ne.

Ko se stanje izboljša, boste lahko ponovno uvedli nekatera živila, vendar je to spet individualno. Želodčna kislina, ki se dvigne navzgor, je zelo dražeč in izčrpavajoč pojav, vendar potrebujete potrpežljivost, prestrukturiranje življenjskega sloga in iskanje diete, ki vam ustreza.

Spodaj razkrivamo najboljša živila proti želodčni kislini.

kislina

Živila proti želodčni kislini

Obstaja seznam živil, ki so priporočljiva pri pekočem občutku zaradi želodčne kisline, ki se vrača, glavni razlogi za njihovo izbiro pa so, da ne spodbujajo dodatnega izločanja kisline in zmanjšujejo draženje.

Nekatera od teh živil so:

navadna ovsena kaša (ne industrijsko sladkana)

riž

krompir
bučke
brokoli
korenje
banane
melone
pusto meso in ribe
zeliščni čaji, kot je kamilica.

Žita, kot sta riž in polnozrnati ovseni kosmiči, vsebujejo vlaknine, ki lahko celo absorbirajo odvečno kislino, poleg tega pa so nevtralna in blaga ter ne obremenjujejo želodca. Ovsene kosmiče namočite ali skuhajte, da jih boste lažje prebavili.

Poleg tega bodo topli in mehki ovseni kosmiči prekrili želodčno sluznico in ustvarili občutek zaščitnega filma. Topla hrana ima tudi pomirjujoč učinek. Jejte zelenjavo, kot so brokoli, korenje in bučke, dušene ali kuhane na pari. Ne povzročajo dodatnega izločanja kisline, kot to počnejo čebula, paradižnik ali paprika.

Melona je hidratantna in lahko prebavljiva, banane pa zaradi svoje sestave prekrijejo tudi sluznico želodca in požiralnika. Za razliko od mastnega mesa, ki lahko poslabša simptome, pusto belo meso in ribe vsebujejo beljakovine, ki jih potrebujemo, in ne bodo povzročile poslabšanja.

kislina

Jogurt in želodčna kislina

Ko govorimo o dobrih bakterijah in zdravi črevesni mikroflori, je jogurt eno prvih živil, ki nam pride na misel. To se nanaša predvsem na navaden mlečni jogurt s probiotičnimi kulturami, ne pa na sadni ali sladkani jogurt z različnimi dodatki, zlasti sladkorjem.

Izberite jogurt z nizko vsebnostjo maščob ali takega z nizkim odstotkom mlečne maščobe in ne pijte zelo hladnega jogurta. Tudi reakcija na jogurt je individualna. Za razliko od jogurta je kefir bolj kisel in lahko poslabša simptome.

Med in želodčna kislina

Med je tradicionalno živilo v ljudskem zdravilstvu. Zaradi svojih pomirjujočih in protivnetnih lastnosti lahko pomaga pri želodčni kislini, vendar to ne pomeni, da je treba zaužiti več žlic medu, saj še vedno velja za preprost sladkor. Ena čajna žlička na dan bo dovolj.

Ljudje, ki trpijo zaradi nepravilne regulacije krvnega sladkorja, se morajo pred jemanjem medu posvetovati z zdravnikom.

Mleko za zgago

Mleko je nekoč veljalo za zdravilo proti zgagi, ker je imelo takojšen pomirjujoč učinek. Vendar pa lahko kasneje dejansko poslabša simptome, še posebej, če gre za polnomastno mleko. Praviloma mleko ni priporočljivo pri prekomernem nastajanju kisline, ne glede na takojšen pomirjujoč učinek.

Čaj za želodčno kislino

Kot smo že omenili, je kamilični čaj eden tistih, ki lahko pomirijo želodčno kislino in delujejo protivnetno. Pogosto se omenja tudi ingverjev čaj, ki je odličen proti slabosti, vendar je reakcija individualna, saj lahko pri nekaterih ljudeh povzroči pekoč občutek.

Koromačev čaj je eden prvih na seznamu, ko gre za prebavo, ker sprošča prebavni sistem in deluje proti napihnjenosti, pridružuje pa se mu še čaj iz sleza, ki bo obložil želodčno sluznico in lajšal občutek draženja.