Vsi smo že slišali, da uživanje korenja lahko izboljša vid ali da je mleko, bogato s kalcijem, dobro za zobe in kosti. Kaj pa možgani? Možgani potrebujejo različne hranilne snovi, ko staramo, pri čemer je zgodnje otroštvo še posebej kritično obdobje za rast, razvoj in zdravje možganov.
Na splošno so znanstveniki odkrili okoli 45 hranilnih snovi, ki so ključne za zdravje možganov, vključno s snovmi, kot so proteini, cink, železo, holin, folati, jod, vitamin A, vitamin D, vitamin B6, vitamin B12 in omega-3 maščobne kisline.
Jagodičevje
Tudi cenovno dostopno in pogosto jagodičevje, kot so robide in borovnice, je polno vitamina C. Čeprav večina ljudi ta hranilni element povezuje z imunskim sistemom, ga potrebuje tudi naš možgan. Vitamin C je antioksidant, kar pomeni, da igra ključno vlogo pri nevtralizaciji naravnih prostih radikalov, ki povzročajo poškodbe naše DNK in celic. Prav tako je pomemben za tvorbo nevrotransmiterjev, kemikalij, ki se uporabljajo za prenos signalov v živčnem sistemu.
Slive
To sadje, bodisi sveže bodisi sušeno, je odličen vir triptofana, esencialne aminokisline, povezane z nevrotransmiterjem, imenovanim serotonin, ki pomaga pri uravnavanju razpoloženja. Ohranitev možganov vašega otroka z triptofanom mu bo pomagala tudi pri spanju ponoči, ko se naši možgani počivajo in obnavljajo. Chia semena in surovi kakav – sestavina temne čokolade – prav tako vsebujejo triptofan.
Batat
Batat je poln še enega antioksidanta – vitamina A. Ta esencialni vitamin je pomemben za splošno zdravje možganov, vendar lahko njegov resen primanjkljaj dejansko ovira razvoj in delovanje centralnega živčnega sistema.
Ribe
Več kot polovica našega možgana je sestavljena iz maščob, kar pomeni, da so lipidi pomembni za nevrološko zdravje. Vendar pa je pomembno, kakšno vrsto maščob uživate. Na primer, ena vrsta omega-3 maščob, znana kot DHA (dokozaheksaenska kislina), je izjemno pomembna za izgradnjo živčnih celic. Te celice so odgovorne za zdrav rast in razvoj možganov, pa tudi za učne spretnosti. Nekatere ribe, ki so najbogatejše z DHA, so losos, skuša, inčuni, sardine in sardele.
Poleg zgoraj omenjenih živil razmislite o tem, da v svoj jedilnik dodate tudi ovsene kosmiče, oreščke, citrusno sadje, fižol in zelenjavne vrste različnih barv.