Priprava in uživanje živil v času redukcij vode

Gospodinjstva v slovenski Istri so v nabiralnike dobila brošuro Rižanskega vodovoda, v kateri je opisano, kako ravnati z vodo v času izrednih razmer v oskrbi s pitno vodo.

Deli novico s tvojimi prijatelji

V zgibanki je med drugim pojasnjeno, da voda, ki pri ponovni dobavi priteče po pipi, predstavlja potencialno nevarnost za zdravje ljudi, zato jo je treba pred uporabo preventivno prekuhavati. Ukrep prekuhavanja velja ves čas trajanj redukcij oziroma do preklica Rižanskega vodovoda.

Opisan je tudi postopek prekuhavanja in shranjevanja vode, umivanje živil in zob, kako je s pomivanjem posode, kopanjem, prhanjem in umivanjem rok.

Prekuhavanje vode

Vodo je treba po tem, ko zavre v čisti kuhinjski posodi, prekuhavati še kakšno minutom najbolje tri minute. Vodo nato v isti posodi shranimo v hladilnik. Tako pripravljeno in shranjeno vodo lahko nato za pitje ali pripravljanje hrane uporabljamo 24, izjemoma tudi 48 ur.

water gbb1792cae 1280

Če pri pranju posode uporabljamo pomivalni stroj, zadostuje program, ki posodo segreje na 66 stopinj Celzija za 10 minut, pri ročnem pranju, moramo uporabljati čim bolj vročo vodo, po splakovanju pa jo še za eno minuto namočimo v nad 82 stopinj Celzija segreto vodo.

washing dishes g761b72f57 1920

Rižanski vodovod bo uporabnike posebej še obvestil, če bo potrebno tudi prekuhavanje vode za prhanje in umivanje rok.

V času redukcij vode je vodo treba prekuhavati tudi za umivanje in pripravo hrane ter pripravo (hladnih pijač) ali ledenih kock. S prekuhano vodo tudi vedno pripravimo hrano za dojenčke ali bolnike z zmanjšano imunsko odpornostjo.

water g8acdfe330 1280

V primeru, ko je prekuhavanje vode težko izvedljivo ali nepraktično, uporabimo embalirano pitno vodo, ki jo shranjujejmo v temnem in hladnem prostoru, v originalni embalaži, preverimo tudi rok trajanja.