Po mnenju strokovnjaka za hrano Adama Jamesa Pollocka bi morali plastične deske za rezanje zavreči takoj, ko so videti obrabljene. Na platformi X je Pollock opomnil uporabnike, naj zavržejo plastične deske za rezanje, ki kažejo znake obrabe.
I would’ve thought that an academic with 16 years at Harvard would know that it’s only good manners to give adequate credit for your ideas, especially when stealing my posts AND an extract from my book, with no attribution.
What a lowly person you are @DrEricDing. Do better. pic.twitter.com/J8vC3A6ZT3
— Adam James Pollock (@aIIegoricaI) December 31, 2024
Pollock v svoji knjigi Sustenance navaja razloge, zakaj vedno priporoča lesene deske za rezanje, pri čemer ugotavlja, da so boljše za zdravje in ostrino nožev. Ob navajanju različnih študij je predstavil argumente proti plastičnim deskam, poroča britanski Express.
Deske za rezanje in bakterije
Raziskave so pokazale, da imajo bakterije, kot sta salmonela in listerija, več možnosti za preživetje in razmnoževanje znotraj plastičnih desk, zlasti čez noč. Po drugi strani pa iste bakterije absorbirajo lesene deske in umrejo v nekaj minutah.
Poleg tega rezalne površine plastičnih rezalnih desk sproščajo mikroplastiko, ki lahko konča v vaši hrani. Nedavna študija je pokazala, da rezanje sestavin, kot je zelenjava, na polietilenske ali polipropilenske plošče sprošča mikroplastiko, ki se drži hrane, vključno z mesom in zelenjavo.
Poleg tega lahko plastične deske hitreje otopijo nože, ker rezila izgubijo kakovost, ko drgnejo ob plastiko.
Če še vedno uporabljate plastične deske za rezanje, je torej morda čas, da jih zamenjate z lesenimi.