Imate plastično desko za rezanje? Zakaj je to lahko nevarno?

Ali ste vedeli, da je lahko nevarno, če v kuhinji hranite nekatere predmete, kot je plastična deska za rezanje, ki so že obrabljeni?

Deli novico s tvojimi prijatelji

Po mnenju strokovnjaka za hrano Adama Jamesa Pollocka bi morali plastične deske za rezanje zavreči takoj, ko so videti obrabljene. Na platformi X je Pollock opomnil uporabnike, naj zavržejo plastične deske za rezanje, ki kažejo znake obrabe.

Pollock v svoji knjigi Sustenance navaja razloge, zakaj vedno priporoča lesene deske za rezanje, pri čemer ugotavlja, da so boljše za zdravje in ostrino nožev. Ob navajanju različnih študij je predstavil argumente proti plastičnim deskam, poroča britanski Express.

Deske za rezanje in bakterije

Raziskave so pokazale, da imajo bakterije, kot sta salmonela in listerija, več možnosti za preživetje in razmnoževanje znotraj plastičnih desk, zlasti čez noč. Po drugi strani pa iste bakterije absorbirajo lesene deske in umrejo v nekaj minutah.

Poleg tega rezalne površine plastičnih rezalnih desk sproščajo mikroplastiko, ki lahko konča v vaši hrani. Nedavna študija je pokazala, da rezanje sestavin, kot je zelenjava, na polietilenske ali polipropilenske plošče sprošča mikroplastiko, ki se drži hrane, vključno z mesom in zelenjavo.

Poleg tega lahko plastične deske hitreje otopijo nože, ker rezila izgubijo kakovost, ko drgnejo ob plastiko.

Če še vedno uporabljate plastične deske za rezanje, je torej morda čas, da jih zamenjate z lesenimi.