Inšpektorji za hrano: Tem 4 izdelkom iz trgovine se raje izognite

Čeprav je kupiti hrano v trgovini res ena najbolj enostavnih stvari v življenju, boste morda veseli spoznanja, da se je štirim izdelkom priporočljivo izogniti.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Kateri izdelki v trgovini niso varni

Inšpektorji za hrano se imenujejo tudi vodje varnosti hrane in tehniki za živilsko znanost, zadolženi pa so za uveljavljanje predpisanih smernic v vseh podjetjih, s ciljem zagotoviti, da vse stvari, povezane s hrano, izpolnjujejo zahtevane standarde.

Preprosto povedano, skrbijo za nabavo, pakiranje, skladiščenje, in distribucijo hrane po vsej državi. Ti strokovnjaki nam olajšajo nakupovanje živil, saj nam ni treba skrbeti za to, katera živila so varna. Ko na primer v novicah slišite o izbruhu salmonele ali E. coli, je to zato, ker je inšpektor za varnost hrane prepoznal in izoliral težavo.

Če torej sumite, da je v supermarketu živilo, ki se mu morate izogibati, je inšpektor za varnost hrane oseba, ki jo morate vprašati. Točno to je storil HuffPost, ko je vprašal dr. Bryana Quoc Leja, kemika za živila in svetovalca za industrijo, ter profesorico Kali Kniel, mikrobiologinjo na Univerzi v Delawareju, in tukaj smo, da vam povemo, katerim živilom bi se morali izogibati.

Nepasterizirano (surovo) mleko

Nepasterizirano mleko, znano tudi kot surovo mleko, je mleko, ki ni šlo skozi postopek segrevanja, ki uničuje patogene, podaljša njegov rok uporabnosti in ga naredi varnejšega za uživanje. Posledično lahko surovo mleko vsebuje škodljive snovi, kot so salmonela, E. coli, listerija, brucella in druge.

Profesorica Kali Kniel, mikrobiologinja na Univerzi v Delawareu, je pojasnila, da ko je izdelek resnično kontaminiran s patogenim mikrobom, najverjetneje ne bo imel drugačnega vonja ali videza. Čeprav obstaja veliko trditev, da ima takšno mleko zdravstvene koristi, preprosto ni vredno tveganja zaradi številnih patogenih organizmov, ki so še vedno živi v mleku, še posebej, če prihaja neposredno iz predelovalnega obrata.

trgovina

Surovi kalčki

Kot pravijo strokovnjaki, se vam ni treba popolnoma izogibati kalčkom (redkvicam, lucerni in detelji), vendar je pomembno vedeti, da so lahko vir škodljivih bakterij, kot sta E. coli in salmonela, zato pred uživanjem vse pridelke temeljito operete.

Da bi kalčki lahko kalili, semen ni mogoče ustrezno razkužiti, da bi uničili vse bakterije, vendar obstajajo pridelovalci kalčkov, ki čiščenju posvečajo veliko pozornosti. Strokovnjaki bi se tej hrani izogibali prav zaradi tveganja okužbe, čeprav ob pravilnem čiščenju ne bi smela povzročati zdravstvenih težav.

trgovina

Vnaprej narezani izdelki

Če nameravate jesti vnaprej narezani surove izdelke, se soočate z enakim tveganjem okužbe kot pri kalčkih, poudarjajo strokovnjaki. Preprosto ne morete vedeti, ali zaposleni, odgovoren za rezanje pred pakiranjem, upošteva določena higienska pravila in zakone ter katere postopke uporablja. Predpakirana hrana mora po zakonu prestati strog postopek, hrana, ki je proizvedena in pakirana na kraju samem, pa ne.

Profesorica Kniel posebej opozarja na vnaprej narezane melone, saj lahko spodbujajo hitro rast bakterij. “Melone so iz več razlogov bolj dovzetne za kontaminacijo. Rastejo na tleh, zato lahko med postopkom obiranja vpijejo in zadržijo onesnaženo vodo. Lahko pridejo v stik tudi z bakterijami iz živalskih iztrebkov na tleh. Ne nazadnje je lupina melone ugodna za rast bakterij, ker se patogeni zlahka primejo nanjo in prodrejo v lupino.”

Poleg tega oba strokovnjaka pri vnaprej narezanih ali celih pridelkih predlagata temeljito pranje pred jedjo, shranjevanje v hladilniku in morda razmislek o kuhanju izdelka.

trgovina

Topla hrana, pripravljena v trgovini

Pri vnaprej pripravljeno hrano v trgovinah, supermarketih in podobno, strokovnjaki opozarjajo, da je treba upoštevati pogoje, v katerih je pripravljena hrana shranjena, ne pa kakšna hrana je ponujena. Pripravljeno hrano je treba vzdrževati pri določeni temperaturi. Vročo hrano je treba ohranjati toplo, hladno pripravljeno hrano pa hladno, da preprečimo morebitno rast bakterij.

Strokovnjak svetuje, da se že pripravljeni hrani v trgovini izogibamo, če sistem za ogrevanje hrane ne deluje, če pa se temperatura sistema vzdržuje nad dovoljeno temperaturo, je hrana varna. Drug nasvet je, da se ponudba že pripravljene hrane med kosilom ali večerjo pogosto obnavlja, vendar zunaj teh konic obstaja možnost, da hrana tam stoji dlje časa, zato morate biti pri izbiri bolj previdni.

trgovina

Ta živila je treba kupovati previdno, strokovnjaki pa svetujejo tudi, da se izogibamo izdelkom, ki nam čudno dišijo ali izgledajo, ter da sadje in zelenjavo pred uživanjem operemo. Kot dodaten nasvet strokovnjaki pravijo, da je treba vrečke za večkratno uporabo iz blaga pogosto prati in se izogibati njihovi uporabi za druge stvari, na primer za shranjevanje superg po vadbi.