Intesa Sanpaolo Bank lani z rekordnim dobičkom

Slovenska Intesa Sanpaolo Bank, ki je del italijanske skupine Intesa Sanpaolo, je leto 2023 zaključila z rekordnim čistim dobičkom v višini 71,5 milijona evrov.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Banka je rasla po obsegu kreditiranja, številu novih komitentov in dobičkonosnosti ter se potrdila kot ena vodilnih bank v Sloveniji,” so danes sporočili iz Intesa Sanpaolo Bank.

Rekordni rezultati Intesa Sanpaolo Bank

Dobiček pred davki je dosegel 87,9 milijon evrov, dobička pred in po davkih pa sta se v primerjavi s predlanskima povečala za okoli 338 odstotkov. Poslovni in finančni prihodki so zrasli za nekaj več kot 87 odstotkov na 154,2 milijona evrov, bilančna vsota pa se je povečala za osem odstotkov na 3,99 milijarde evrov.

Bruto krediti nebančnemu sektorju so se lani povečali za 1,2 odstotka na 2,47 milijarde evrov, tržni delež je znašal devet odstotkov. Krediti gospodinjstvom so se povečali za 2,9 odstotka, krediti pravnim osebam pa za 0,2 odstotka.

Depoziti nebančnega sektorja so zrasli za 6,7 odstotka na 3,42 milijarde evrov in dosegli 8,3-odstotni tržni delež. Depoziti gospodinjstev so se povečali za 2,6 odstotka, podjetij pa za 14,7 odstotka.

Najboljše leto v zgodovini

“Kakovost kreditnega portfelja ostaja stabilna na visoki ravni zaradi preudarne posojilne politike, medtem ko je delež slabih kreditov na bistveno nižji ravni od povprečja bančnega sistema,” so navedli. Banka je povečevala kapitalski položaj, da bi spodbudila rast in zagotovila dolgoročno podporo slovenskemu gospodarstvu, so dodali.

Predsednik uprave Intese Sanpaolo Bank Luigi Fuzio je ocenil, da je bilo leto 2023 z vidika poslovnih rezultatov najboljše v zgodovini bančništva. “Banka je dosegla svoj vrh v smislu dobičkonosnosti z izrazito rastjo, ki jo je sprožila rast obsega kreditov in tržnih deležev depozitov strank,” je dejal.

“Ponosni smo, da smo v juniju dosegli vrhunec na področju kreditiranja pravnih oseb z dosegom 10-odstotnega tržnega deleža. Kreditiranje gospodinjstev se je glede na leto poprej nekoliko povečalo, kar je zagotovilo stabilen tržni delež ob rahlem izboljšanju stroškov tveganja,” je opisal.

V prihodnje pričakujejo postopno okrevanje slovenskega gospodarstva in povečanje zasebne potrošnje, kar naj bi ob verjetnem znižanju inflacije pozitivno vplivalo tudi na kreditno aktivnost banke, tako pri stanovanjskih kot potrošniških kreditih, so navedli v banki.