Z etiketami nad zlorabo alkohola

Vodilne vinarske države znotraj Evropske unije so skeptične glede namenov opozorilnega označevanja alkoholnih pijač Irske. Podobna vprašanja se porajajo v lokalnih krogih.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Vest, da bodo na Irskem steklenice alkoholnih pijač opremljene z etiketami  o škodljivosti alkohola, kot že vrsto let velja za tobačne izdelke, je razburila številne vinarje iz držav v Evropske unije, poroča Primorski dnevnik. Najglasnejši nasprotniki so v Italiji, Španiji, Franciji in v drugih šestih državah, kjer je vinska industrija najmočnejša in kjer v irski pobudi vidijo omejevanje notranjega evropskega tržišča. Odločitev naj bi sprejeli zaradi velike razširjenosti prekomernega uživanja alkohola, ta za Irce predstavlja pravo zdravstveno težavo, zato je tudi Evropska unija dala zeleno luč za uveljavitev predloga in tako odprla vrata možnosti, da Irski sledijo še druge države.

Pobudo je podprla tudi Svetovna zdravstvena organizacija. Novica seveda odmeva v različnih krogih, tako vinarskih kot političnih, saj se poraja bojazen, da bi nalepke z napisi, podobne kot jih poznamo iz tobačnih izdelkov, oškodovale večmilijardne posle.

Po podatkih Eurostata je bilo v Evropski uniji pridelanih v letu 2021 skoraj 18 milijard litrov vina. Največji evropski vinski velesili sta Španija in Italija s petimi letnimi milijardami litrov vina: proizvodnja trt na Iberskem polotoku predstavlja 29 odstotkov proizvoda, tista na škornju pa za odstotek manj. Na tretjem mestu je Francija s 3,4 milijarde litrov, kar predstavlja približno 20 odstotkov.

Prakso etiketiranja sicer že poznajo v Združenih državah, Avstraliji in številnih drugih državah, tako zdravstvena stroka kot vinarji se strinjajo, da je prekomerno uživanje alkohola velika težava, tudi izven Irske, v isto kategorijo pa bi bilo smiselno vključiti tudi druge škodljive izdelke, kot so energetske pijače in nezdrava hrana.

O zadevi smo povprašali lokalnega vinarja Mateja Zara, ki je sicer za zadevo šele slišal. Ta se je strinjal, da alkohol je škodljiva sestavina za zdravje, ki jo vino vsebuje in poudaril pomembnost zmernosti in kvalitete. “Škodljivi so tudi pesticidi ali ostanki proizvodne faze, zato je ključna kvaliteta. Vino vsebuje okrog 10 odstotkov alkohola, žgane pijače veliko več, v zadevi pa vseeno vidim poskus zaščite lastnega produkta, poleg zdravja populacije”, je zaupal svoje mnenje Zaro. Podobno se je na zadevo odzval tudi italijanski minister za kmetijstvo Francesco Lollobrigida.