Italija s protestno noto Britancem, ker so priredili tradicionalni recept

Britansko veleposlaništvo v Rimu prejelo protestno noto zaradi recepta na britanski spletni strani za testenine cacio e pepe.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Recept izzval jezo

Italijanska javnost, gostinci in kulinarična združenja so se jezno odzvali na recept za testenine cacio e pepe, objavljen na britanski spletni strani Good Food, ki vključuje sestavine, kot so maslo, parmezan in smetana, čeprav originalni recept vsebuje le tri sestavine: testenine, črni poper in ovčji sir pecorino.

Recept je bil predstavljen kot preprosta in hitra jed za “hitro kosilo”, kar je še dodatno razjezilo italijanske kulinarične strokovnjake in ljubitelje tradicije. Italijansko gostinsko združenje je britanskemu veleposlaništvu v Rimu poslalo uradno protestno noto in zahtevalo popravek.

Jedi ne bi smeli ponarejati

Predsednik združenja Claudio Pica je dejal, da gre za “ikonično jed rimske in lacijske kuhinje”, ki je ne bi smeli ponarejati.

“Originalni recept za cacio e pepe ne vsebuje parmezana ali masla. Niso štiri sestavine, ampak tri,” je dejal.

Ostri odzivi italijanske javnosti

Recept je v italijanskih medijih povzročil številne reakcije. Neki italijanski radijski in televizijski novinar je dejal, da mu je “že sama misel na smetano povzročila mravljince po hrbtu”.

Maurizio, lastnik družinskega hotela v središču Rima, poudarja: »Lahko naredite vse vrste različic, vendar ne morete uporabiti originalnega imena. Če dodate maslo, olje ali smetano, to ni več cacio e pepe. To je nekaj drugega.«

Giorgio Eramo, lastnik restavracije v bližini Vatikana, se strinja in pravi, da recept z maslom in parmezanom »ni cacio e pepe, ampak so testenine Alfredo.«

Nicola, ki vodi sendvič bar v bližini Trga svetega Petra, je še posebej kritičen do uporabe smetane: »Smetana je za sladice. Kdor uporablja smetano, ne ve, kaj pomeni kuhati.«

recept

Medtem ko se Italijani pogosto hecajo o različicah svojih jedi, ki jih pripravljajo drugi ljudje – kot sta pica z ananasom ali popoldanski kapučino – je bila v tem primeru reakcija resna, saj, kot poudarjajo, gre za neposreden napad na njihovo kulinarično dediščino.

»Naša tradicija temelji na hrani,« pravi Eleonora, delavka v kavarni v središču Rima.

»Ko se dotaknemo edine stvari, po kateri smo znani na celem svetu, nas to lahko razžalosti.«