Odločitev, da italijanska hrana postane nesnovna kulturna dediščina, je v sredo potrdila italijanska predsednica vlade Giorgia Meloni, pred napovedjo, ki jo je pričakoval UNESCO.
”Smo prvi na svetu, ki smo prejeli to priznanje, ki časti, kdo smo in našo identiteto,“ je v izjavi dejala Melonijeva. ”Za nas Italijane kulinarika ni le hrana ali zbirka receptov. Je veliko več: je kultura, tradicija, delo in bogastvo.“
L’@UNESCO ha riconosciuto la Cucina Italiana Patrimonio dell’Umanità: una notizia che ci riempie di orgoglio.#IntangibleHeritage #LivingHeritage pic.twitter.com/Axumwl6N0u
— Giorgia Meloni (@GiorgiaMeloni) December 10, 2025
Ta status označuje uspešen zaključek triletne kampanje italijanskega Ministrstva za kmetijstvo, da bi priznali tradicionalni način gojenja, obiranja, priprave in postrežbe hrane v Italiji. ”Sam akt kuhanja v Italiji presega preprosto prehransko potrebo in postane kompleksna in večplastna vsakodnevna praksa,“ je v začetnem predlogu zapisal Pier Luigi Petrillo, eden od urednikov italijanskega predloga.
Priznanje prihaja v času, ko država še naprej bojuje proti „lažni“ italijanski hrani, vključno z nedavno pritožbo, vloženo pri Evropskem parlamentu, potem ko so na policah prodajaln našli kozarce predpripravljene carbonara omake. Italija se je prav tako borila proti proizvodnji ponarejenega oljčnega olja in uporabi imen, ki zvenijo italijansko, za izdelke, ki niso bili proizvedeni v Italiji.

Kaj prinaša vpis italijanske kuhinje na UNESCOV seznam?
Italijanska kuhinja bo kmalu uradno vpisana na UNESCOV seznam nesnovne kulturne dediščine, kar pomeni več kot le priznanje.
S tem statusom bo italijanska kulinarika zaščitena pred neavtentičnimi kopijami in zavajajočimi izdelki, ki niso pristno italijanski. Poleg tega bo njen pomen kot kulturne identitete Italije priznan na mednarodni ravni, kar bo poudarilo tradicijo, znanje in običaje, povezane s pripravo, postrežbo in uživanjem hrane. Za ljubitelje italijanske hrane po svetu pa bo to tudi priložnost, da še bolj cenijo in ohranjajo pristne recepte in navade.








