Banane pred nakupom preverite
Če opazite kakršne koli napake, je dobro preveriti, ali so škodljive, preden izdelek konča v vaši košarici. To velja tudi za banane, katerih lupina je pogosto mokra in lepljiva. Za to je lahko več razlogov, nekateri med njimi so neprijetni.
Banane so rumene barve, imajo edinstveno obliko in so bogate s pomembnimi hranili, kot so vitamin C, vitamin B6, kalij in vlaknine. Vsebujejo tudi naravne sladkorje (glukozo, fruktozo in saharozo), ki zagotavljajo hitro energijo, zaradi česar so idealen prigrizek za športnike in ljudi z aktivnim življenjskim slogom.
Barva lupine kaže tudi na to, kako zrele ali prezrele so banane. Vendar se včasih na lupini tvori vlažen, skoraj lepljiv film.
Za to je lahko več razlogov. Kupci v supermarketih bi zato morali sadje skrbno pogledati in preveriti, poročajo nemški mediji.
Logistični razlogi
Vlaga na bananah ima lahko logistične razloge. Banane se pogosto skladiščijo ali prevažajo v hladilnicah. Ko jih nato damo v toplejše okolje, se lahko na površini tvori kondenz. To je še posebej pogosto pri velikih temperaturnih razlikah, na primer, ko banane prinesemo iz hladilnice v toplejši zrak supermarketa.
Če banana prijetno sladko diši in nima velikih rjavih madežev, jo lahko varno daste v košaro. Povsem drugače je, če so opazne še kakšne nepravilnosti.
Če je banana mokra, lepljiva in že ima kašaste madeže, jo pustite na polici. V tem primeru je priporočljivo, da o tem obvestite zaposlenega v trgovini.
Temu bi namreč lahko botrovale težave s svežino, ki se je pojavila med prevozom. Če na primer hladilna veriga ni bila vzdrževana zaradi okvare, se lahko v banani hitro pojavi plesen.
Na splošno je vlaga običajno neškodljiva in ne vpliva negativno na kakovost banan. Vendar pa je priporočljivo, da banane pred uživanjem ali shranjevanjem doma posušite, da podaljšate njihov rok uporabnosti in preprečite nastanek plesni, poročajo nemški mediji.