Na festivalu so se predstavili tako uveljavljeni in svetovno prepoznavni vinarji kot mladi vinarji iz Slovenije, Italije, Hrvaške, pa tudi Manžarske, Češke in drugih držav.
Dogodka, ki zdaj že tradicionalno poteka zadnji petek v aprilu, se je udeležilo veliko domačih, pa tudi tujih gostov. Med njimi celo skupine iz ZDA, Kitajske, baltskih držav in celotne srednje Evrope. Med množico gostov je bilo opaziti tudi kakšen znan obraz, kot denimo slovenske kuharske zvezde Ane Roš v spremstvu sporoga. Marsikateri obiskovalec je prisotnost vrhunske chefinje iz Hiše Franko izkoristil za spominsko fotografiranje.
Sicer so v okviru festivala pripravili tudi strokovne “razprave ob kozarcu vina”, na katerih so razpravljali o prihodnosti slovenskega vinarstva, o italijanskem tržišču naravnih vin in o svetovni vinski sceni ter možnostih za prodor majhnih, sonaravnih in etičnih vinarjev.
Kaj so pravzaprav oranžna vina?
Oranžna vina so bela vina, pridelana po postopku rdečih – mošt fermentira skupaj s kožicami, peclji in peškami, kar vinu da značilno oranžno ali jantarno barvo, polnejše telo, več taninov in kompleksne arome suhega sadja, medu in začimb. Oranžna vina zvirajo iz Gruzije, danes pa so priljubljena tudi v Sloveniji, Italiji in drugod po svetu.