Izolski Dnevi divjih špargljev vse do sredine aprila

Od 29. marca do 14. aprila bodo v mnogih izolskih gostilnah in restavracijah potekali Dnevi divjih špargljev. Seznam sodelujočih ponudnikov, ki jih je 14, je objavljen na spletni strani Visit Izola. Kulinarični dnevi bodo letos slavili še sardelo, kalamare, bakala in beneško kulinariko, kar je letošnja novost.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Kulinarični dnevi povezujejo izolske gostince

Velikonočni vikend poleg bogatega dogajanja na sobotnem Pomolu okusov prinaša tudi kulinarično razvajanje v izbranih gostilnah in restavracijah. Dnevi divjih špargljev izolske gostinske ponudnike združujejo pod skupno sezonsko sestavino. Tokrat so to divji šparglji, najokusnejši poganjki iz narave, značilni predvsem za Istro. Tradicionalni in tudi bolj domiselni krožniki z divjimi šparglji bodo gurmane razvajali do nedelje, 14. marca.

Visit Izola Foto Jaka Ivancic karpaco

Z namenom utrjevanja kulinarične identitete Istre in pomena uporabe surovin iz neposrednega okolja v Turističnem združenju Izola kulinarične dneve razvijajo in promovirajo že od leta 2011. Kulinarične navdušence letos vabijo še Dnevi kraljice sardele, Dnevi kalamarov, Dnevi bakalaja, ob koncu leta pa jih bo razveselila posebna novost, in sicer Podestatov meni, ki bo strežen med Dnevi beneške kulinarike.

Dnevi beneške kulinarike so novost

Kulinarični dnevi letos prinašajo tudi pomembno novost, in sicer Dneve beneške kulinarike. Slednje bodo zasnovali skupaj s strokovnjakom s področja beneške kulinarike in zainteresiranimi gostinci. Prvo srečanje za ponudnike z imenom Vino in kulinarika po beneško je v sodelovanju s TZ Izola že izpeljal poznavalec beneške kulinarike Raffaele Bonivento. Morda se marsikdo sprašuje, zakaj prav beneška kulinarika v Izoli? Beneška republika je pomembno zaznamovala tudi Istro. Na te čase v Izoli opominja tudi Podestatova palača, kjer je nekdaj imela sedež beneška mestna oblast. Palača je trenutno v fazi statične sanacije, za katero je Občina Izola pridobila nepovratna evropska sredstva iz Načrta za okrevanje in odpornost. Gospodarsko ministrstvo jih je dalo na razpolago preko Razpisa za sofinanciranje vlaganj v javno in skupno turistično infrastrukturo in naravne znamenitosti v turističnih destinacijah. Skupna vrednost prve faze obnove znaša dobrih 500.700 evrov, od katerih bo ministrstvo zagotovilo nekaj manj kot 350.000 evrov. Poleg statične sanacije bo projekt ReVerT omogočil tudi razvoj novih turističnih produktov, med katerimi je tudi Podestatov meni, ki bo na voljo v času Dni beneške kulinarike.