Jabolčni kis – več kot le začimba

Jabolčni kis je že dolgo znan po svojih zdravilnih lastnostih. To ni presenetljivo – ohranja skoraj vse koristne lastnosti jabolk. Toda ali je to res tako?

Deli novico s tvojimi prijatelji

Znanstvene študije na splošno kažejo, da ima uživanje ene žlice jabolčnega kisa, razredčenega v približno 240 ml vode, lahko številne potencialne koristi za zdravje.

Prednosti jabolčnega kisa:

  • Boj proti škodljivim mikroorganizmom
    Jabolčni kis ponovno vzpostavi ravnovesje črevesne mikroflore in ščiti telo pred patogenimi bakterijami.
  • Izboljša delovanje prebavil
    V sestavi izdelka so pektin in probiotiki, ki ugodno vplivajo na delovanje prebavil.
  • Pomoč pri hujšanju
    Jabolčni kis spodbuja razgradnjo kompleksnih ogljikovih hidratov in polinenasičenih maščobnih kislin, je dodatno sredstvo za zmanjšanje odvečne telesne teže.

fruit 4557865 1280

Še nekaj koristnih lastnosti:

  • Daje dodatno količino življenjske energije
  • Normalizira živčni sistem, preprečuje nespečnost
  • Lajša močne menstruacije, preprečuje izgubo krvi
  • Velika količina kalija, ki jo vsebuje jabolčni kis, ugodno vpliva na delovanje srca in ožilja

Vendar bodite previdni, pretirana uporaba tega izdelka ima tudi negativne posledice. Zato je običajno priporočljivo začeti z majhnimi količinami in spremljati odziv telesa.

Med negativnimi učinki so:

  • Poškodbe zobne sklenine
  • Poškodbe želodčne sluznice
  • Izdelek lahko škoduje ljudem z gastritisom, razjedami in drugimi boleznimi prebavnega sistema
  • Poveča obremenitev ledvic

Kontraindikacije za uporabo jabolčnega kisa:
Bolezni želodca in črevesja, povezane z visoko kislostjo
Bolezni jeter in ledvic

Pred jemanjem jabolčnega kisa se je priporočljivo posvetovati z zdravnikom, da se upoštevajo morebitne individualne kontraindikacije.

10 dobrih razlogov, da jih uživate vsak dan: Za kaj vse so dobra chia semena?