Jabolčno “maslo” – popolna sladica za kruh in palačinke

Jabolčno “maslo” je sladek, kremast namaz, ki že stoletja navdušuje v severni Evropi, kjer ga pripravljajo z dolgotrajnim vrenjem jabolčnega soka. V Sloveniji ga lahko uporabljamo na klasičen način – na kruhu, palačinkah ali vafljih – ali pa kot nenavaden dodatek k pečenemu mesu.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Njegova bogata aromatika spominja na domače sladice in hkrati ponuja svežo, sadno noto, ki jo lahko prilagodimo svojim okusom. Priprava doma je enostavna, uporaba lokalnih, sladkih jabolk pa zagotavlja, da bo končni rezultat polnega okusa in lepe barve.

Za najboljši rezultat uporabite sladko sorto jabolk. Jabolk ni potrebno lupiti, jih pa dobro operite in odstranite pečke ter sredico.

Jabolčno “maslo” – sestavine:

  • 2,5 kg očiščenih sladkih jabolk

  • 200 ml vode

  • 200 g rjavega sladkorja

  • 100 g belega sladkorja

  • 1 žlica mletega cimeta

  • 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta

  • ½ čajne žličke mletih klinčkov

  • ¼ čajne žličke muškatnega oreščka

  • ščepec soli

Priprava:

  1. Jabolka dobro operite, očistite in narežite na kocke velikosti približno dva centimetra. Postavite jih v lonec skupaj z vodo, sladkorjem in začimbami ter segrejte na štedilniku.

  2. Kuhajte približno dve uri v pokritem loncu na zmerni temperaturi, dokler jabolka ne postanejo mehka. Z ročnim mešalnikom jih pretvorite v pire.

  3. Nadaljujte s kuhanjem pireja v odkrito loncu, dokler se zmes ne zgosti in ne dobi lepe temno rjave barve.

  4. Namaž ohladite do konca, shranite v posodo in postavite v hladilnik. Tako shranjeno jabolčno “maslo” bo v hladilniku obstalo do dva tedna.

  5. Postrezite ga na kruhu, s palačinkami ali na kakšen drug način.

 

 

Dober tek!