Januarja vrt miruje

Deli novico s tvojimi prijatelji

Pred nami je mesec januar, ko naše gredice večinoma mirujejo. To je čas, ko lahko preverimo, česa smo pridelali dovolj, česa premalo, kaj lahko spremenimo, kaj lahko dodamo, da bomo popestrili naš jedilnik v naslednji sezoni. Obdobje mirovanja je čas, v katerem pregledamo vse orodje, od lesenih grabelj do orodja na motorni pogon, da ne bomo izgubljali časa za pripravo ali popravilo le teh, ko jih bomo potrebovali. Gredice, ki smo jih zaščitili pred zimo s kopreno, nas še obdarjajo s svojim pridelkom. Pobiramo lahko še radič, endivijo, por ter motovilec. Ohrovta čez zimo ne zaščitimo, saj je za boljši okus dobro,  da ga poboža mraz. Konec meseca lahko posadimo beli čebulček,  v tople grede lahko posejemo tudi prvo  zelenjavo, če nam to dovoljujejo vremenske razmere.

 

Januarja naš zeliščni vrt počiva. Če še nismo, počistimo vse odmrle in poškodovane dele rastlin. Če imamo zelo občutljive začimbe ali zelišča, jih zaščitimo pred mrazom z zimsko kopreno. Pripravimo seznam rastlin, ki jih bomo dosadili v prihajajoči sezoni. To je tudi primeren čas za naročanje novih semen. Več dela imamo v naši shrambi. Pregledamo in označimo pridelke preteklega leta. Poskrbimo, da so primerno shranjeni. Uporabimo jih za čajne mešanice in drugo.

 

V sadnem vrtu se lotimo obrezovanja dreves. Hruške, jablane, breskve, kakiji,  jagodičevje so primerni za obrezovanje, pri tem je pomembno, da redno čistimo in razkužujemo orodje, da ne raznašamo bolezni. Glede na vremenske razmere lahko konec meseca posadimo manjkajoče sadno drevje ali pripravimo nove nasade. Zelo pomembno pri sajenju je, da izkopljemo dovolj globoke luknje, uporabimo kakovostno gnojilo za založno gnojenje in dober humificiran substrat, ki ga nasujemo na koreninsko grudo.

 

V okrasnem vrtu nas januarja razveseljujejo cvetovi okrasne kutine, golega jasmina, fantastične mahonije in močno dišeče pušpanovke. Konec mesec lahko cvetijo tudi čebulnice, ki smo jih posadili zelo zgodaj.  Poskrbimo, da se odstrani vse odpadlo listje, kajti v njem najdejo zatočišče škodljivci in razne bolezni. Poskrbimo tudi za odstranitev poškodovanih delov rastlin in plevela.

 

Travnate površine mirujejo. Pomembno je, da listje ne prekriva travnate ruše, ker to nanjo slabo vpliva. Ob zelo nizkih temperaturah se izogibamo hoji po travnati površini.  Če imamo možnost, lahko nekje ob robu postavimo tudi ptičje hišice s hrano, da poskrbimo za ptičke.

 

Sašo Mejak