Pitje ohlajenega Aperola na poletni večer je užitek za nekatere, vendar se na spletu pojavljajo mnenja, da so barvila v tej pijači izjemno strupena in rakotvorna. Ali je to res?
Aperol je blagovna znamka skupine Campari in je pogosto postrežen kot aperitiv ali v koktajlih. Aperol Spritz je mešanica Aperola, Prosecca in mineralne vode. Trgovine ponujajo tudi lastne blagovne znamke, podobne Aperolu. Dve umetni barvili na osnovi nafte, E110 (Sunset Yellow FCF) in E124 (Ponceau 4R), dajeta likerju značilno oranžno-rdečo barvo.
Kontroverzna barvila
Tako imenovana azo barvila so po navedbah potrošniškega svetovalnega centra v Berlinu “zelo kontroverzna”. Lahko povzročijo alergijske reakcije pri ljudeh, občutljivih na aspirin, ali pri ljudeh, ki so na splošno nagnjeni k alergijam. Stik z barvili lahko povzroči tako imenovane psevdialergijske reakcije, kot so rdečica kože in astma.
Ali povečujejo tveganje za raka?
Majhne količine, uporabljene v hrani, veljajo za neškodljive. Obe barvili sta odobreni kot prehranski dodatki. Po podatkih Zveznega urada za varstvo potrošnikov in varnost hrane (BVL) so dodatki dovoljeni le, če so izpolnjena določena merila. Ta vključujejo dokaz, da je snov neškodljiva za zdravje.
Omejene količine
Dovoljenje pogosto velja le za določene kategorije hrane in omejene največje količine. Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) je določila tudi dnevne meje vnosa za E110 in E124. Za E110 je največja dovoljena količina štiri miligrame na kilogram telesne teže in 0,7 miligrama za E124.
V alkoholnih pijačah, kot je Aperol, je mogoče uporabiti barvila in druge snovi iz iste kategorije v skupnih koncentracijah do 200 miligramov na liter. To pomeni, da oseba, ki tehta 70 kilogramov, lahko zaužije do 500 mililitrov Aperola na dan, ne da bi presegla priporočene meje – pojasnjuje potrošniški svetovalni center. Skoraj 500 mililitrov Aperola ustreza približno osmim kozarcem Aperol Spritza.
Različne študije
Študije o tem, ali in v kolikšni meri sta E110 in E124 rakotvorna, so prinesle različne rezultate. Po navedbah potrošniškega svetovalnega centra je bila ena od ugotovitev, da se je tveganje za raka pri miših povečalo – vendar z dolgoročno uporabo pri visokih koncentracijah. Kljub temu so druge države že veliko bolj restriktivne do E124. Na primer, v ZDA je uporaba tega barvila v hrani popolnoma prepovedana.
Glede E110 strokovnjaki hamburškega inštituta za okolje poročajo o možnosti nastanka tumorjev ledvic pri živalih. Vendar dodajajo, da pri ljudeh takšna povezava še ni bila dokazana.
Rakotvoren alkohol
Vendar je treba upoštevati še eno sestavino: alkohol. Dejstvo, da obstaja neposredna povezava med uživanjem alkohola in tveganjem za raka, je že dolgo znano strokovnjakom. To vključuje, med drugim, raka na požiralniku in raka jeter – po podatkih nemškega raziskovalnega centra za raka (DKFZ). Približno štiri odstotke letnih primerov raka v Nemčiji je mogoče neposredno pripisati uživanju alkohola. Poleg tega obstajajo še drugi možni zdravstveni učinki, kot so kapi, srčno popuščanje, odvisnost od alkohola in duševne motnje.