Je spoštljiva komunikacija sploh pomembna?

Način, v katerem se pogovarjamo in komuniciramo, je izjemno pomemben.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Mirna, argumentirana in spoštljiva komunikacija lahko pripelje do dobrih stvari, prepirljiva, izključujoča, groba in nespoštljiva debata ne pelje nikogar nikamor. Tudi ali še posebej, ko želimo na družbenih omrežjih odpirati pomembna vprašanja, »sprožitev neargumentirane javne razprave ne more upravičiti sporne negativne vrednostne sodbe o pritožnici. Ta je namreč pomenila predvsem blatenje, razvrednotenje in sramotitev pritožnice kot novinarke ženskega spola ter spodbujanje predsodkov o njej v njenem poklicnem in družbenem okolju,« navaja ustavno sodišče.

Argumenti ustavnega sodišča so seveda pomembni za Evgenijo Carl in Mojco Pašek Šetinc, ki jo je blatil na družbene omrežju X Janez Janša (ki je medtem že rekel, da sedaj takšnega tweeta ne bi več objavil), a tudi za vse nas, ki smo prepričani, da je spoštljiva komunikacija pomembna. V zares mnogih državah naredijo politiki in javnomnenjski voditelji vse, da bi nas prepričali, da je svet črno bel (ZDA, Nizozemska, Francija,…). Vsi, ki mislijo drugače, so sovražniki, s katerimi ni mogoče živeti v skupni družbi.

Ko eni zmagajo, naredijo vse in več, kar je dovoljeno, da druge izbrišejo iz družbenega življenja. Volitve se dobi predvsem »proti« nekomu in ne »za« nekaj. V Sloveniji nas živi le dva milijona in če bomo še mi hodili po tej poti, nas res ne čaka nič dobrega. Sodba ustavnega sodišča (ki ob popolnem pomanjkanju spoštovanja skupnih avtoritet) je zato še toliko bolj pomembna, ker je skuša ponovno poiskati skupna merila za komunikacijo, ki so v družbi sprejemljiva.