Je surova zelenjava res bolj zdrava od kuhane?

Pogosto slišimo, da je surova zelenjava najboljša izbira za zdravje, saj naj bi vsebovala več vitaminov in hranilnih snovi. A stvar ni tako enoznačna – pri nekaterih vrstah zelenjave se s kuhanjem celo poveča količina telesu dostopnih koristnih snovi. Dva odlična primera za to sta korenje in paradižnik – povsem običajni živili, ki s toplotno obdelavo lahko ponudita več koristi kot v surovi obliki.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Hranilne snovi niso vedno takoj dostopne

Pri kuhanju zelenjave pride do številnih kemičnih sprememb, ki vplivajo na t. i. biorazpoložljivost – to je sposobnost našega telesa, da hranila iz hrane učinkovito izkoristi. Medtem ko se med kuhanjem lahko zmanjša količina nekaterih vitaminov, zlasti vodotopnih, kot je vitamin C, se hkrati poveča dostopnost drugih snovi, ki jih telo lažje absorbira, če so bile predhodno toplotno obdelane. Pri korenju in paradižniku gre predvsem za beta-karoten in likopen.

hrana korenje zeljenjava v košari

Kuhano korenje – več beta-karotena za telo

Korenje je bogat vir beta-karotena, oranžnega rastlinskega pigmenta iz skupine karotenoidov, ki se v telesu pretvori v vitamin A. Ta je pomemben za zdravje oči, kože, imunski sistem in tudi razmnoževanje. V surovem korenju je beta-karoten le delno dostopen, saj je “ujet” v celičnih strukturah, ki jih naše telo težko razgradi.

Kuhanje – zlasti kuhanje na pari ali kratko v vodi – pomaga razgraditi celične stene in s tem sprostiti več beta-karotena. Znanstvena raziskava, objavljena v reviji Journal of Agricultural and Food Chemistry, je pokazala, da se po kuhanju količina telesu dostopnega beta-karotena lahko poveča celo za 2,5-krat v primerjavi s surovim korenjem.

Poleg tega dodatek majhne količine maščobe, denimo olivnega olja, še dodatno izboljša vsrkavanje, saj je beta-karoten topen v maščobi. Tako se učinek še poveča – toplota sprosti hranilo, maščoba pa mu omogoči lažji vstop v krvni obtok.

11 najbolj zdravih prigrizkov, ki jih lahko vzamete s seboj na plažo