Jesenska nega las: 5 nasvetov za močne in sijoče lase

Jesenski čas prinaša tudi skrbi glede naših las. Lasje na blazini, na krtači in v odtoku niso razlog za zaskrbljenost, saj gre za popolnoma fiziološki pojav.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Dejstvo je, da cikel življenja las traja od dveh do šest let in se deli na tri faze. V prvi fazi, ki je najdaljša, lasje rastejo, v drugi, ki traja približno tri mesece, se rast postopoma upočasni, v zadnji fazi pa se korenina skrči in lasje se odcepijo od lasišča, da naredijo prostor za rast novega lasu. Kaj pa lahko storimo sami, da v jesenskem času, ko lasje odpadajo, pomagamo svojim lasem?

1. Pazljivo z visokimi temperaturami

Čeprav so likalniki in kodralniki idealni za popoln videz las, previsoke temperature lahko poškodujejo in lomijo lase. V jesenskem obdobju bi bilo zato dobro omejiti uporabo likalnika na enkrat tedensko oziroma ga pogosteje nadomestiti z naravno oblikovanimi lasmi, oblikovanimi samo s sušilcem za lase. Pomembno je tudi, da sušilnik za lase držimo dovolj oddaljen od las, da jih s sušenjem ne pregrejemo preveč. Tudi krtače igrajo ključno vlogo. Pri oblikovanju je bolje uporabljati krtače iz lesa ali keramike, ki se manj segrejejo. Ključna je tudi zaščita, zato pred uporabo likalnikov in kodralnikov vedno nanesite termozaščitno sredstvo, ki varuje lase in odpravlja učinek naelektrenih las.

2. Krtačenje las naj bo nežno

Včasih niti ne opazimo, kako močno krtačimo lase. Namesto tega bi morali izvajati nežne gibe, da jih med krtačenjem ne trgamo. Pazite tudi, da ne češete mokrih las, če pred tem niste uporabili maske. Po šamponiranju je bolje delno posušiti lase in nato nežno razčesati vozle z mehko krtačo ali glavnikom s širokimi zobmi.

3. Pazljivo z visokim čopom

Pri visokem čopu in pritrjevanju z elastiko lahko potegnemo in strgamo lase. Običajne elastike zato zamenjamo z elastikami iz svile ali drugih mehkih tkanin oziroma z gumijastimi trakovi za lase, ki pomagajo ohranjati lase urejene brez tveganja, da jih preveč potegnemo in obremenjujemo.

4. Maske in olja za hranjenje las

Tudi lasje občutijo lakoto! Najboljši način za njihovo hranjenje je uporaba naravnih olj enkrat ali dvakrat na teden. Idealno za poškodovane lase je arganovo olje. Nanašanje olj naj bo na suhe lase, pri čemer je olje treba enakomerno porazdeliti po celotni dolžini las. Po približno tridesetih minutah ga izperite z las. Za še intenzivnejšo nego lahko izmenično uporabite oblogo z olji in hranilno masko. Maske so namreč zelo koristne za krepitev korenin in pomoč pri naravnem procesu gostitve las po jesenskem izpadanju.

5. Ne pretiravajte s šamponiranjem

Pretirano šamponiranje lahko oslabi lase. Lase ni dobro šamponirati več kot dva do trikrat tedensko. Izbira šamponov naj bo skrbna, prav tako je treba posebno pozornost nameniti barvam in drugim preparatom za lase.