Vrt v juniju

Junija na vrtu že pobiramo bučke, paradižnike, solato, kumarice, papriko in jajčevce.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Mesec maj nas počasi zapušča. Tako vročega maja, s tako malo padavinami, ni bilo že zelo dolgo. Rastline v našem vrtu nimajo primernega zalivanja in primernih hranilnih sredstev za taka vroča obdobja brez padavin. V takih obdobjih je dobro rastline okrepiti z doma pripravljenimi pripravki za krepitev rastlin ali pa lahko kupimo pripravke na podlagi morskih alg, sojinega lecitina in aminokislin v specializiranih trgovinah. Škropljenje lahko opravimo večkrat, da rastline pridobijo vzdržljivost in so  odporne na mnoge negativne dejavnike. Junij da že neke rezultate glede na to, kako dejavni smo bili maja in aprila. Pobirati bi morali že bučke, paradižnik, solato, kumarice, papriko, jajčevce. Sadimo lahko melone in lubenice, vendar zahtevajo precej vode in hranil.  Razmišljamo že o jesenskem in zimskem obdobju, zato lahko sedaj posejemo poletni radič, endivijo, posadimo sadike listnatega ohrovta, zelja, pora. Različne vremenske razmere nam prinašajo različne bolezni in škodljivce, zato je zelo pomembno, da sledimo razvoju rastlin, da hitro odkrijemo simptome bolezni in škodljivcev. Ob odkritju se posvetujemo, kaj je pomembno, kako primerno ukrepati, da se rastline kakovostno razvijejo.

Zeliščni vrt je bogat z rastlinami, ki so v tem času dozorele in so primerne za nabiranje. Rastline moramo nabirati v suhem, toplem vremenu. Rastline, ki nam junija dajejo precej, so rman, menta, šetraj, melisa, materina dušica vinska rutica, pelin. Pri nabiranju moramo paziti,  da ne uničimo rastišča in dovolimo rastlinam, da se razvijajo.

Sadno drevje nas  bogato obdarja s plodovi. Češnje so letos bogato obrodile tako, da jih bo zadosti za vse, ki jih imajo radi. Ribez je tudi lepo obarvan in primeren za obiranje. Vsebuje veliko C-vitamina, zato bi ga morali  otroci imeti v enem obroku. Vzgoja ni zahtevna, ne smete ga  pustiti, da se zapleveli. Vsebuje tudi veliko C-vitamina.

Okrasni vrt nas razveseljuje z bogato paleto barv. Cvetijo različne grmovnice, drevesa, enoletnice,  tako, da nam daje tak okrasni vrt z mnogimi različnimi materiali veliko pozitivne enrgije. Še vedno lahko popestrimo grede, lonce, korita z različnimi  enoletnicami, ki nas bojo osrečevale vse poletje. V tem obdobju ne smemo pozabiti na dognojevanje in zalivanje rastlin, da se bojo lepo razrasle in bogato zacvetele.

Na travnatih površinah je čas za košnjo in redno dognojevanje. Pri košnji je pomembno paziti, da ne kosimo prenizko. S tem uničimo rušo in se ne obnavlhja. Upajmo, da bo junija več dežja, da rastline zasijejo v vsej svoji lepoti.